Nagorno-Karabah: 28 de combatanţi sirieni pro-Ankara ucişi de la începutul ostilităţilor în urmă cu cinci zile (OSDO)

Nagorno-Karabah: 28 de combatanţi sirieni pro-Ankara ucişi de la începutul ostilităţilor în urmă cu cinci zile (OSDO)

Londra, 2 sep /Agerpres/ - Cel puţin 28 de combatanţi sirieni pro-turci au fost ucişi în confruntările reizbucnite în urmă cu aproape o săptămână între separatişti armeni şi armata azeră, susţinută de Ankara, în regiunea Nagorno-Karabah, a indicat vineri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală, cu sediul la Londra dar care dispune de o reţea vastă de informare în Siria.

Aceşti combatanţi, aparţinând unor grupări rebele fidele Ankarei desfăşurate în special în nordul provinciei siriene Alep, făceau parte dintre cei 850 de luptători trimişi de săptămâna trecută de Turcia pentru a da o mână de ajutor azerilor, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Agenţia France Presse a putut să confirme vineri moartea a trei dintre ei prin intermediul familiilor lor, informate despre decesul acestora.

Pe reţelele de socializare, fotografii a patru presupuşi combatanţi morţi în lupte au fost difuzate de utilizatori de internet din nordul Siriei.

De la începutul ostilităţilor, Armenia acuză Turcia că a trimis 'mercenari' sirieni în această zonă disputată din Caucazul de Sud, ceea ce Ankara dezminte.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat 'preocuparea' faţă de prezenţa combatanţilor străini în Nagorno-Karabah.

'Este o dezinformare', a reacţionat consilierul preşedinţiei azere, Hikmet Hajiyiev.

'Azerbaidjanul nu are nevoie de luptători străini, deoarece avem forţe armate profesioniste şi destui rezervişti', a adăugat el.

Ambele tabere au ignorat în mare parte numeroasele apeluri lansate de duminică de comunitatea internaţională la încetarea violenţelor.

Potrivit unor bilanţuri foarte aproximative comunicate de duminică până în prezent, 190 de persoane, între care 158 de separatişti armeni, au fost ucise. Baku nu comunică pierderile suferite în confruntări.

Enclava Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate armeană, s-a separat de Azerbaidjan, declanşând un război sângeros la începutul anilor 1990, care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi mii de refugiaţi. În pofida armistiţiului din 1994, ciocniri au avut loc cu regularitate de-a lungul liniei de demarcaţie ce separă cele două părţi beligerante, în special în 2016. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”