NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roci sculptate de vânt pe Marte

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roci sculptate de vânt pe Marte

Canelurile distincte și dealurile alungite din această imagine ce reprezintă formațiunea Medusae Fossae de pe planeta Marte sunt cauzate de eroziunea eoliană a unei roci moi cu granulație fină.

Sursa foto: nasa.com

Numite "yardangs", aceste forme sunt aliniate în direcția predominantă a vântului, direcție care s-ar fi menținut de foarte mult timp, reușind să sculpteze roca expusă, așa cum o vedem astăzi. Imaginea a fost realizată la 28 iunie 2016 prin intermediul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea modulului orbital Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA.

Yardangs nu dezvăluie doar puterea și direcția curenților de aer din trecut, ci oferă informații și despre rocă în sine. O analiză detaliată realizată de HiRISE indică o absență a bolovanilor sau a molozului pe aceste forme. Absența molozului și întinderea yardangs-urilor ne arată că roca gazdă este alcătuită doar din granule fine slab cimentate, întinse pe zeci de metri, sau din depozite mai dense. Astfel de depozite ar fi putut proveni de la sedimentarea prelungită de cenușă vulcanică, praf atmosferic sau acumulări de nisipuri fine depuse de vânt. După un timp, aceste depozite s-au cimentat și au devenit coezive, așa cum ilustrează relieful vertical și stâncile expuse.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

5 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…