Negaționist externat la cerere: Au fost niște curenți de aer și cred că am făcut o viroză/Soția și socrul i-au rămas internați, soacra a ajuns la ATI

Negaționist externat la cerere: Au fost niște curenți de aer și cred că am făcut o viroză/Soția și socrul i-au rămas internați, soacra a ajuns la ATI

Externat la cerere după zece zile de spitalizare, deși era în continuare infectat cu SARS-CoV-2, Nicolae Hîndorean face parte din cei care neagă pericolul Covid-19, chiar dacă soția și socrul i-au rămas internați și soacra a ajuns la ATI.

”În Poiana Sibiului noi ne încălzim cu lemne. Și în ziua aceea de luni ne-a fost adusă o mașină cu lemne și nu că am lucrat și eu, dar am mai ieșit pe la oameni. Și au fost niște curenți de aer și cred că am făcut o viroză. A doua zi, deja, nu mă simțeam bine. Aș vrea să sesizați nuanța: «parcă» mă durea capul, «parcă» mă dureau mușchii. A trecut marți, iar miercuri «parcă» mă durea mai tare. Am luat un antibiotic și un paracetamol dimineața și seara, până joi dimineața. Vineri, deja, parcă nici soției nu îi era chiar bine. Toate erau însoțite de gândul acesta, că poate e vorba și de altceva, de coronavirus, căci cred că toată lumea se gândește acum la asta. Da, ne era teamă, că suntem infectați”, își începe Nicolae Hîndorean povestea pentru  Turnul Sfatului .

La 57 de ani, pe lângă profesia sa, Nicolae Hîndorean este și cantor bisericesc. Iar cum preotul din sat, confirmat de asemenea cu Covid-19, îl declarase ”contact direct”, cantorul bisericesc, soția sa și cei doi socri cu care locuiesc în aceeași curte erau deja în autoizolare de o săptămână când au apărut primele semne puse pe seama unei viroze.

După o altă săptămână de la aceste ”parcă” semne de boală, însoțite de o ușoară stare febrilă, soții Hîndorean au apelat, telefonic, la medicul de familie din sat. ”Nici atunci nu am ieșit din casă, am apelat la băiatul nostru, care este profesor de matematică, să ne scoată tratamentul pe care l-am primit atunci. Doar că simțeam nevoia să avem și o a doua opinie, mai ales că soacra mea, pe care o iubesc și o stimez enorm, are și niște probleme mai vechi de sănătate. Așa am decis să mergem toți patru la Sibiu, la Urgențe. Mai întâi mi-am dus soția și socrii, apoi m-am întors să las mașina la fată, în Valea Aurie, am lăsat cheia în cutia poștală și m-am întors cu un taxi la spital. Am făcut-o din proprie inițiativă, nu doar pentru noi, ci din drag pentru toți ceilalți”, își continuă bărbatul povestea. Vrea să o facă publică deoarece consideră că celor ca el nu le este suficient ascultată opinia. Și deoarece celor ca el li se spune ”pericol public”, deoarece contestă pericolul actualei pandemii și a decis să se externeze chiar când încă mai era infectat.

”Cu atâtea medicamente, cum să nu intri într-o anumită stare?”

Protocolul stabilit pentru cazuri cu suspiciune de Covid-19 a fost aplicat integral, astfel că toți cei patru au fost trecuți printr-o paletă largă de analize, radiografii, consulturi. ”Aproape 60 de analize și, cum aveam să văd mai târziu, toate mi-au ieșit foarte bine. Apoi ni s-a făcut testul pentru Covid-19, după care am fost duși în zona de triere”. Confirmați ca fiind infectați cu Covid-19, cei patru au fost internați în același salon. ”De miercuri (deci la zece zile de la primele simptome – n.r.) am trecut pe pastile, perfuzii și câte și mai câte. Eu am primit cele mai puține medicamente. Asta în condițiile în care, de exemplu, mi s-au administrat 48 de pastile de Kaletra. Știți ce medicament e acesta, nu? Se folosește și la HIV. Am mai primit și Anxiar, dar și o pastilă de somn, după ce am zis că nu prea mă odihneam. Și nu era normal să se întâmple asta, adică să nu pot să dorm în condițiile date? Ce aș vrea să subliniez: eu am primit tot tratamentul acesta în condițiile în care nu am avut niciun simptom. Cu excepția primei zile, la internare, când am avut aproape 38 febră, nu am mai avut nimic. Atunci, pentru ce am primit atâtea medicamente? Ceilalți au primit și mai multe, căci tratamentul a fost personalizat”, sunt semnele de întrebare pe care și le ridică bărbatul pentru a arăta că, de fapt, nici medicii nu știu cum să acționeze în fața noului coronavirus. Cu actele medicale în mână înspre care arată către lista lungă de medicamente administrate, cu un discurs și cu argumente la care s-a gândit mult, Nicolae Hîndorean consideră că experiența empirică a bolii i-a furnizat suficiente informații pentru a-și forma convingeri clare despre Covid-19.

Faptul că i-au fost administrate multe medicamente este, pentru Nicolae Hîndorean, semn al incertitudinii în ce privește cunoștințele despre Covid-19

Teoria sa proprie se bazează și pe informațiile culese de la preotul din sat, de exemplu, internat la Spitalul de Pneumoftiziologie tot ca urmare a infectării cu Covid-19. ”Și el și soția sa s-au dus la Urgențe, la fel ca noi, și acolo i s-a descoperit virusului. Și lui i s-au dat o grămadă de medicamente, care nu au cum să nu aibă și efecte secundare, care să îți inducă o anumită stare. Cum să nu reacționeze corpul la atâtea pastile? La fel, după zece zile nici el nu a mai primit niciun medicament. Ca și mine, căci și eu mă simțeam foarte bine. Dar ce trebuie să fac acasă, a întrebat. Nimic, i s-a spus, la fel ca și mie”. 

Externat chiar și cu Covid-19

În Italia, cei asimptomatici nu sunt internați, ci lăsați acasă, în izolare. Este un exemplu de abordare diferită a chestiunii pandemiei de Covid-19, pe care Nicolae Hîndorean o folosește în construirea opiniei sale pentru a arăta că, de fapt, specialiștii nu știu cum să abordeze noul coronavirus.

Tocmai de aceea justifică Nicolae Hîndorean, după mai multe zile de tratamet a început inclusiv să ridice tonul la personalul medical căruia îi cerea să fie externat, deoarece se simte bine. A apărut decizia Curții Constituționale și, prin urmare, în a zecea zi de la internare a fost lăsat să meargă acasă. Testul RT-PCR făcut înainte de externare arăta că este în continuare infectat. ”Pacientul se externează la cerere, fiind SARS-CoV-2 pozitiv în momentul externării, invocând ordinul MS 505/2020, ce permite externarea pacienților cu o formă ușoară la zece zile de la confirmare. Se recomandă izolare și monitorizare prin medicul de familie încă patru zile de la externare”, au scris medicii sibieni în scrisoarea medicală. Sâmbătă, 4 iulie 2020, Nicolae Hîndorean a mers acasă fără soție și socri, care au rămas internați. După patru zile de izolare, Hîndorean a revenit la Sibiu, a cumpărat flori pentru soție în așteptarea eventualei externări, s-a întâlnit cu lume pentru a-și spune povestea. A purtat mască doar acolo unde i s-a cerut. ”Nouă nu ni se mai spune oameni, ni se spune «pericol public». Pentru ce ne denumesc unii așa, din moment ce nu au trecut prin experiența noastră?”. În cele patru zile cât a stat izolat după externare, Hîndorean spune că nu a fost căutat de reprezentanții niciunei instituții.

Referitor la faptul că ar fi putut sau ar putea transmite și altora virusul, bărbatul din Poiana Sibiului este iarăși calm. ”Eu sunt sigur sută la sută că e vorba de o ușoară viroză. Tocmai de aceea, după toată povestea aceasta mi-am îmbrățișat și fata. Mesajul e atât de simplu încât nu mă crede nimeni, pentru că ceea ce spun eu duce la ideea că nu există coronavirus. Eu am probat pe pielea mea. E o simplă răceală. Am ajuns să vorbesc în șoaptă despre un adevăr pe care l-am constat pe pielea mea”, propovăduiește Nicolae Hîndorean. Recunoaște că nu are studii medicale, dar ridică semne de întrebare și asupra medicilor în ceea ce privește modul în care se poziționează față de această boală nouă. ”Au siguranța că ceea ce fac, fac bine? Au conștiința împăcată?”.

Cele trei decese despre care știe că au fost puse, în satul său, pe seama Covid-19 spune că au fost generate în contextul unor altele boli grave. ”Le mai lipsea doar o scânteie, iar aceea a fost covid-ul”.

Nicolae Hîndorean este de părere că specialiștii din toată lumea ”bâlbâie”. În urma experienței internării, el este convins de acest lucru

Pe de altă parte, Nicolae Hîndorean o are alături pe soția sa care îl contrazice, care se teme de eventuale efecte secundare. ”Gândul acesta a ajuns să domine lumea. Doctorii aceștia, inclusiv cei la care am fost eu, sunt foarte bine pregătiți pentru ceea ce au făcut deja o viață întreagă. Dar acum, bâjbâie, «hai să încercăm cu asta», «hai să încercăm și cu asta». Eu am încredere deplină în ei, dar doar pentru ceea ce au făcut până acum. Da, trebuie să ascultăm specialiștii. Și, într-adevăr, eu sunt un nimeni față de lumea medicală, dar eu vă spun doar ceea ce am trăit eu. De ce să spun altceva și de ce să nu spun?”.

Nici chiar terapia intensivă...

Pentru Nicolae Hîndorean nici cazurile care ajung la ATI nu sunt un motiv de speriat. Iar în argumentația sa aduce exemplul soacrei sale. ”După șapte zile de stat în salon, soacra mea a început să aibă probleme de respirație. I s-a adus inițial o mască cu oxigen. Dar problemele acesta cu respirația au apărut în contextul în care era foarte cald, stăteam cu toate geamurile deschise de se făcea un curent la noi în salon... Prin urmare, în condițiile alea, era normal să respiri mai greu, mai ales că soacra are și o semi-pareză. După câteva ore, medicii au considerat că nu e de ajuns acea mască, prin urmare au mutat-o în secția de Infecțioase, unde spuneau că au condiții mai bune. De aici au mutat-o la ATI, de unde avem vești doar prin intermediari, căci nu putem lua legătura cu ea. Am înțeles că îi e când mai bine, când mai rău”, descrie Hîndorean situația.

”După părerea mea, Covid-ul înseamnă o mică răceală, cu tot ce înseamnă răceala aceasta”, Nicolae Hîndorean

Discuțiile despre două tulpini, despre o versiune mai agresivă și una mai blândă, sunt irelevante pentru Nicolae Hîndorean. ”Tot ceea ce se întâmplă pe plan mondial este o mare bâjbâială din partea celor de la care noi avem pretenția că știu mai multe, dar de fapt nu știu. Parcă sunt lucruri desprinse din Kafka. Cei care ar trebui să aibă curajul să spună adevărul nu o fac. Până când ceilalți nu o să fie în postura mea nu pot vorbi. Uitați-vă la emisiunile care se fac cu doctori pe subiectul acesta, uitați-vă cât sunt de crispați să nu spună ceva ce i-ar putea cataloga în ochii majorității drept «nebuni». Pentru că apropiații mei, când le spun părerea mea, asta cred despre mine. Că sunt nebun. Doar că nu mi-o spun în față”, arată Hîndorean. Cum lui – care a trecut prin experiența Covid-19 – lucrurile nu i se par clar, așa nu li se par nici specialiștilor, care nu au curajul să recunoască asta, este una din ideile pe care sibianul din Poiană le promovează.

”Eu spun simplu și clar: nu spun că nu există, dar înseamnă o gripă sau o răceală ușoară”, arată Hîndorean, nemulțumit de faptul că până acum au fost mediatizate doar cazurile grave, considerate de el prea puțin relevante. ”Eu nu pot să spun ce au simțit ceilalți, dar eu am stat și lângă soția, și lângă socrul meu, deci cam știu cum s-a manifestat și la alții”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...