Nicolicea: Nimeni nu mai poate să invoce că e o cercetare in rem și să se eschiveze de la comisia de anchetă privind prezidențialele

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat marți că răspunsul Parchetului General privind clasarea dosarului referitor la alegerile prezidențiale din 2009 este "corect", menționând că acum nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem și să se eschiveze să se prezinte la comisia de anchetă.

 "După cum știți, până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet. Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemenea, în decursul timpului, am spus că atunci când Parchetul a anunțat că a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracțiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituții era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituție, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât așa ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum și anume că au clasat dosarul este cel corect", a afirmat Nicolicea, la Parlament.

Întrebat dacă se va extinde aria de activitate a comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, Nicolicea a precizat că obiectivele comisiei nu pot fi schimbate decât prin hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.

"Obiectivele (comisiei de anchetă — n.r.) nu le putem schimba decât prin hotărâre a plenului reunit. Deci, ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem și să se eschiveze", a subliniat Nicolicea.

Eugen Nicolicea a menționat că activitatea comisiei de anchetă a fost prelungită cu 60 de zile, iar, pe timpul vacanței parlamentare, această comisie va lucra conform unui program stabilit de conducerea ei.

Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări in rem după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, ca urmare a informațiilor făcute publice de Dan Andronic privind implicarea unor autorități publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.

Ulterior, la Parchet au fost audiați printre alții Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu.

În paralel cu ancheta procurorilor a fost constituită o comisie parlamentară, condusă de senatorul PSD Mihai Fifor, care a audiat mai multe persoane în legătură cu alegerile prezidențiale din 2009.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 În ce țară trăim? Priviți, acestea sunt imagini din „Carrefour”, la Târgu-Mureș! / Produsele românești parcă ni…

2 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

3 Birchall / Daţi share, să se ştie cine apără Secţia Specială moşită de Iordache, Toader și Savonea

4 „Cadou” de la PSD / Românii care s-au împrumutat în lei după ce politicienii au înlocuit ROBOR din calculul dobâ…

5 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…