Nicușor Dan nu înțelege de ce USR PLUS refuză să voteze bugetul Capitalei: Sunt uluit! Nu se poate așa ceva!

Nicușor Dan nu înțelege de ce USR PLUS refuză să voteze bugetul Capitalei: Sunt uluit! Nu se poate așa ceva!

La începutul ședinței de Consiliu General de miercuri, 28 aprilie, Nicușor Dan s-a declarat uluit de atitudinea grupului USR PLUS, care refuză să voteze pentru adoptarea bugetului Primăriei Capitalei pentru anul 2021, scrie Spotmedia.ro.

La începutul ședinței, liderul grupului USR PLUS, Cosmin Smighelschi, i-a cerut primarului Dan să retragă proiectul de buget și să-l repună în discuție.

Smighelschi a spus că partidul pe care îl reprezintă nu dorește să blocheze investițiile, ci doar să poată face corect administrație și să își respecte angajamentele pe care și le-a luat în fața bucureștenilor.

În replică, Nicușor Dan s-a declarat uluit de ceea ce a auzit.

”Într—adevăr, e o zi foarte importantă. De la începutul acestui mandat am făcut eforturi uriașe să ținem pe linia de plutire instituțiile. Am găsit facturi neplătite de la începutul lui 2019.

Acum, odată cu votarea bugetului, putem trece la investiții.

Vă reamintesc procesul de întocmire a bugetului. La începutul lui ianuarie, consilierii, primarul și viceprimarii au audiat toți directorii din administrație. Au fost întrebați cum văd bugetul. Li s-a cerut apoi să reducă cheltuielile.

Apoi, într-un grup de lucru intens, primarul, viceprimarii, administratorul public și directorul Direcției Economice am făcut propunerea de buget care a fost gata pe 15 martie.

Acela este bugetul. Cu mici modificări e cel supus votului astăzi. De aceea, sunt uluit. Adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile din majoritate. Grupurile de consilieri au discutat între ele încă de acum 6 săptămâni.

Și acum venim să spunem că e un alt buget. Nu se poate așa ceva! După părerea mea, toate discuțiile care trebuiau să aibă loc au avut loc.

S-au suplimentat banii la Prelungirea Ghencea. Mai putem discuta, dar haideți să ne grăbim să dăm investițiile la care se așteaptă!”, a precizat Nicușor Dan.

La solicitarea consilierei USR PLUS Ana Maria Gram, Nicușor Dan a refuzat să scoată proiectul bugetului de pe ordinea de zi a ședinței.

USR PLUS și PNL votează diferit pe buget

USR PLUS a anunțat încă de marți seară că nu va vota bugetul propus de Nicușor Dan și solicită retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

Grupul PNL, în schimb, a organizat miercuri dimineață o conferință de presă în care a anunțat că va vota proiectul de buget, în cursul ședinței de astăzi.

”Au fost peste 6 săptămâni de dezbatere, in care consilierii generali au fost, în permanență, consultați de primar. Peste 120 de ore de consultări, cu toate părțile interesate. Li s-a oferit cetățenilor să își exprime părerea.

PNL susține propunerea de buget inițiată de Nicușor Dan. Suntem parteneri corecți și suntem alături de primarul general, atunci când are nevoie de susținere.

Avem foarte multe asteptari si noi. Dar le putem rezolva lucrând împreună. Facem acest lucru din respect față de primar, dar mai ales față de cetățenii care așteaptă să ne apucăm de treabă. Am pierdut 4 ani. Primăria a fost prelată cu datorii foarte mari de la PSD.

Aproape că am uitat ce înseamnă un oraș civilizat. S-a cheltuit atât de mult, până n-a mai rămas nimic.

În lipsă adoptării bugetului, nu se pot face plățile elementare pentru funcționare. Primarul s-a străduit să reducă cheltuielile. Am prioritizat cât am putut pentru a ne încadra în prioritățile din acest an”, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului PNL, consilierul general Diana Mardarovici.

Președintele Comisiei de Buget din cadrul Consiliului General, Sorin Purcărea, a explicat că, dacă proiectul de buget nu va fi adoptat cât mai repede, Primăria Capitalei nu va începe să primească, de la Guvern, bani din cotele defalcate din impozitul pe venit. Iar acești bani reprezintă o parte importantă din totalul veniturilor anuale ale instituției.

Reamintim că, fără voturile USR PLUS, PNL nu are cum să adopte bugetul Primăriei Capitalei. Iată de ce.

În Consiliul General sunt 55 de voturi. Dintre ele, 21 sunt ale PSD, iar 5 ale PMP.

USR PLUS are 17 voturi, iar PNL 12 voturi (de fapt, momentan are doar 11, după ce un consilier general și-a încetat mandatul).

Majoritatea este deținută, aşadar, de USR PLUS și PNL care, împreună, cu 29 de voturi, majoritate simplă.

Dar dacă această coaliție nu funcționează, bugetul nu va putea fi adoptat, în condițiile în care PSD nu și-a exprimat intenția de a susține proiectul lui Nicușor Dan.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”