Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei este un specialist în științe sociale cu experiență în finanțele islamice

Noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei este un specialist în științe sociale cu experiență în finanțele islamice

După ce a obținut sprijinul președintelui Tayyip Erdogan, noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei trebuie acum să îi convingă și pe investitori că un bancher cu experiență în finanțele islamice dar fără o pregătire academică în economie poate ține sub control inflația și poate rezista presiunilor politice în vederea reducerii dobânzilor, informează Reuters.

Sursa foto: www.dailysabah.com

Guvernul turc a aprobat luni numirea lui Murat Cetinkaya în funcția de guvernator al Băncii Centrale, risipind îngrijorările investitorilor care se temeau de o dispută între președintele Tayyip Erdogan, pentru care dobânzile ridicate de politică monetară sunt echivalente cu trădarea, și premierul Ahmet Davutoglu, a cărui viziune economică este una mai ortodoxă.

Născut în 1976, Murat Cetinkaya este vice-guvernator la Banca Centrală a Turciei din luna iunie 2012. Absolvent de Relații Internaționale și Sociologie la prestigioasa universitate Bosphorus din Istanbul, acesta are experiență în finanțele islamice în condițiile în care și-a început cariera la Albaraka Turk și înainte de a se alătura Băncii Centrale a fost director adjunct la banca islamică Kuveyt Turk. Cu toate acestea, piețele cred că acestuia îi lipsește experiența predecesorului său, Erdem Basci, deținătorul unui doctorat în economie, al cărui mandat expiră în data de 19 aprilie.

"Să fim realiști. Nu vom avea niciodată un guvernator educat la o universitate de prestigiu din SUA sau care a lucrat ca manager la o mare bancă din sectorul privat. Având în vedere aceste restricții, este îmbucurător faptul că îi cunoaște pe ceilalți membrii ai comitetului de politică monetară. Rămâne de văzut cum Cetinkaya va gestiona presiunile politice, la care predecesorul său a fost supus deseori", a apreciat AtillaYesilada, analist la firma de consultanță Global Source Partners.

Președintele turc Tayyip Erdogan, un susținător al creșterii economice bazată pe consum, a criticat deseori dobânzile mari, care în opinia sa provoacă o inflație ridicată, un punct de vedere contrar cu viziunea economică ortodoxă. În acest context, reticența actualului guvernator Erdem Basci de a reduce dobânda de politică monetară i-a atras numeroase critici din partea lui Erdogan. Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a păstrat dobânda de politică monetară nemodificată pentru a 13-a lună consecutiv.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?