O „rază de lumină“ ciudată a intrigat locuitorii din mai multe orașe rusești. Lumea se întreabă dacă este arma laser Peresvet sau fenomen natural

O „rază de lumină“ ciudată a intrigat locuitorii din mai multe orașe rusești. Lumea se întreabă dacă este arma laser Peresvet sau fenomen natural

Autoritățile ruse tac cu privire la dovezile despre presupusa armă laser Peresvet pe care Moscova a dezvoltat-o ​​în trecut pentru lupta antisatelit.

Lumini ciudate pe cerului Belgorodului Foto via Twitter

În ultimele ore, pe rețelele de socializare au apărut zeci de videoclipuri și fotografii ale cetățenilor ruși în care pe cerul orașelor Moscova, Omsk și Belgorod se văd „raze de lumini”. Unii susțin că este un sistem rusesc de blocare a sateliților occidentali. Alții susțin că este pur și simplu un fenomen natural care ar putea coincide cu așa-numitul „perete de lumină”.

Versiunile oferite de unii cetățeni ucraineni indică faptul că aceeași strălucire ciudată a putut fi observată și în Murmansk, bază a Flotei de Nord unde sunt adăpostite baze navale cu submarine nucleare capabile să lanseze rachete balistice. În Rusia, se crede că aceste baze au fost ținta sateliților de recunoaștere americani în ultima săptămână.

În 2018, Vladimir Putin a vorbit despre o nouă rachetă balistică intercontinentală, o armă supersonică și o nouă armă laser Peresvet , numită după un călugăr războinic ortodox medieval, Aleksander Peresvet.

Iuri Borisov, viceprim-ministrul Rusiei responsabil cu dezvoltarea militară a prezentat, în mai, o nouă generație de arme cu laser, despre care a spus că ”arde o dronă aflată la 5 kilometri distanță în 5 secunde”, dar poate distruge și ”sateliții inamici situați la 1.500 de kilometri deasupra Pământului”.

Se știu puține detalii tehnice despre noua armă cu laser a Moscovei. Borisov a spus că arma cu laser Peresvet este deja repartizată trupelor pe scară largă.

Borisov a mai spus că Rusia folosește deja o armă laser mai puternică decât Peresvet, care permite arderea dronelor și a altor echipamente printr-un proces de distrugere termică. Acest tip de laser letal se numește Zadira și, potrivit presei ruse, a fost dezvoltat de corporația nucleară de stat Rosatom.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...