Olt: Încă un focar de pestă porcină africană la Rusăneşti; opt porci morţi la o stână din extravilan

Olt: Încă un focar de pestă porcină africană la Rusăneşti; opt porci morţi la o stână din extravilan

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA), al patrulea, a fost confirmat joi în comuna Rusăneşti, la aproape două săptămâni de la confirmarea primului focar şi după ce reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au eliminat 590 de porci din localitate ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii bolii.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, a anunţat joi că la o stână de la marginea comunei Rusăneşti au murit opt porci şi analizele efectuate la laboratorul din Slatina au indicat că animalele aveau PPA.

Proprietarul animalelor riscă să fie amendat pentru nerespectarea măsurilor privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase la animale.

"În data de 06.12.2018, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porcii dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Rusăneşti, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", se arată într-un comunicat al DSVSA Olt, remis joi AGERPRES.

Potrivit documentului citat, este interzisă mişcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne, primul focar de PPA din Rusăneşti înregistrându-se tot la un porc crescut la o stână.

Echipe de veterinari sunt prezente joi la Rusăneşti, unde efectuează verificări la noul focar dar şi în restul localităţii, urmând a stabili dacă mai sunt gospodării în care sunt crescuţi porci care au fost ascunşi la precedentele verificări.

Din momentul confirmării primului focar de PPA la Rusăneşti şi până pe 4 decembrie au fost eliminaţi 590 de porci din localitate. Cetăţenii din Rusăneşti au protestat săptămâna trecută faţă de decizia eliminării porcilor din gospodării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale