Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam, pe lista celor mai căutați infractori din Europa

Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam, pe lista celor mai căutați infractori din Europa

Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, se află pe lista celor mai căutați infractori din Europa, întrucât se sustrage de la ispășirea unei pedepse cu închisoarea pentru terorism.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de IGPR, pe site-ul www.eumostwanted.eu , care cuprinde informații despre cei mai importanți infractori urmăriți internațional, se află și Omar Mukhles, condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de terorism.

"În perioada 23 — 30 iunie 2006, a planificat și înlesnit ieșirea frauduloasă din România a unui cetățean, cunoscând faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor acte de terorism prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire a celor trei jurnaliști români, în Irak", se arată în comunicat.

Alături de Omar Mukhles, pe lista celor mai căutați infractori din Europa se mai află Mizga Valerică, condamnat la 21 de ani și 6 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de omor, omor deosebit de grav și tâlhărie, și Cionca Sebastian Decebal, condamnat la 15 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de omor.

Potrivit IGPR, 14 persoane de pe lista celor mai căutați infractori sau suspecți publicată pe site-ul www.eumostwanted.eu au fost deja depistate și arestate, în șase luni de la lansare. În cel puțin opt dintre cazuri arestarea s-a realizat în urma informațiilor primite de la vizitatori, prin intermediul platformei online menționate.

La data lansării, pe site-ul www.eumostwanted.eu , pe paginile web repartizate României, au fost publicate mențiuni despre doi urmăriți "most wanted": un bărbat condamnat la 6 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor și un alt bărbat, condamnat la închisoare pe viață pentru triplu asasinat, unul dintre aceștia fiind deja în custodia Poliției Române.

Site-ul a fost creat de autoritățile de aplicare a legii din Europa și EUROPOL, pentru depistarea celor mai căutați infractori ai Europei, iar solicitarea ajutorului din partea cetățenilor s-a dovedit a fi un instrument foarte valoros în capturarea urmăriților care se sustrăgeau executării mandatelor.

"Urmărind creșterea siguranței în spațiul comunitar, aceasta este prima inițiativă la nivel paneuropean de a întocmi o listă de most wanted, pe o platformă comună. Astfel, cetățenii europeni și nu numai, pot oferi informații utile prin intermediul acestui site, sub protecția anonimatului, dacă este nevoie. Disponibil în 17 limbi europene, conținutul site -ului va fi gestionat de echipele ENFAST din fiecare stat membru, ale căror administratori inserează informațiile referitoare la cei mai importanți infractori urmăriți internațional la solicitarea țării respective, primind în mod direct orice pistă referitoare la depistarea acestora", se precizează în comunicatul IGPR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”