ONU: Peste 700 de medici și lucrători medicali au fost uciși în Siria de la începutul conflictului

Peste 700 de medici și lucrători medicali au fost uciși în Siria de la începutul conflictului în urmă cu cinci ani, a anunțat marți ONU, adăugând că va ancheta de asemenea recrutarea a sute de copii de către grupări jihadiste, relatează France Presse.

Președintele Comisiei de anchetă a ONU privind drepturile omului în Siria, brazilianul Paulo Pinheiro, a denunțat într-un discurs la Geneva bombardamentele aeriene care au vizat spitale și clinici și care au făcut ravagii în rândul populației.

"Pe măsură ce numărul victimelor crește exponențial, cel al instalațiilor spitalicești și cel al angajaților medicali se reduc, ceea ce limitează și mai mult accesul la îngrijiri medicale", și-a exprimat el regretul, subliniind că "peste 700 de medici și lucrători medicali au fost uciși în raiduri împotriva unor spitale de la începutul conflictului".

Războiul din Siria, declanșat în martie 2011 de represiunea manifestațiilor prodemocratice, a opus la început regimul și rebelii, însă de-a lungul anilor a devenit mai complex, odată cu implicarea jihadiștilor veniți de peste tot din străinătate, dar și a unor actori regionali și internaționali.

Conflictul a făcut deja peste 280.000 de morți și a dus la exodul a milioane de persoane.

Comisia de anchetă a ONU privind drepturile omului în Siria este pe cale să investigheze presupusa recrutare de copii sub 15 ani de către grupări jihadiste în provincia Idlib (nordul Siriei), a spus Pinheiro.

"Comisia este preocupată în special de acuzațiile conform cărora Frontul Al-Nosra și alte grupări afiliate Al-Qaida ar fi recrutat sute de copii sub 15 ani la Idlib", a adăugat el.

Frontul Al-Nosra este ramura siriană a Al-Qaida.

Săptămâna trecută, Comisia de anchetă privind Siria, mandatată de Consiliul ONU pentru drepturile omului, a acuzat într-un raport gruparea jihadist Statul Islamic de comiterea în continuare a unui 'genocid' împotriva comunității yazidi, o minoritate kurdofonă prezentă de asemenea și în Irak.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar