Operațiune de dezamorsare a unei bombe din al Doilea Război Mondial la Frankfurt: peste 60.000 de locuitori evacuați

Operațiune de dezamorsare a unei bombe din al Doilea Război Mondial la Frankfurt: peste 60.000 de locuitori evacuați

Autoritățile din orașul german Frankfurt au demarat duminică evacuarea a peste 60.000 de locuitori pentru a permite dezamorsarea unei imense bombe britanice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul celei mai ample operațiuni de acest gen care are loc în Germania din 1945, informează AFP.

"Nu este un sentiment prea plăcut să ieși din acasă așa, însă nu avem de ales, dar nu știm foarte bine ce vom face astăzi", a declarat pentru AFP Jürgen Winterscheidt, un rezident de 52 de ani, care părăsea zona alături de mama sa, Karin Winterscheidt, în vârstă de 74 de ani. "Putem merge la un muzeu, intrarea este liberă pentru persoanele evacuate", a sugerat aceasta din urmă.

Bomba de 1,8 tone, aparținând Royal Air Force, a fost poreclită "Blockbuster", din cauza încărcăturii sale explozive, care cântărește singură 1,4 tone și ar fi suficientă să radă de pe fața pământului mai multe clădiri.

Bomba a fost descoperită la începutul săptămânii pe un șantier aflat în perimetrul universității din Frankfurt, la o aruncătură de băț de districtul bancar și de centrul orașului.
Pentru a permite dezamorsarea bombei în condiții de siguranță, locuitorii aflați pe o rază de 1,5 kilometri — circa 60 000 de persoane, aproximativ 10% din populația totală a metropolei — au primit ordinul de a-și părăsi locuințele.
până la sfârșitul dimineții.

Efective ale poliției au fost desfășurate în zonă începând de sâmbătă, pentru a evita furturile din locuințele și magazinele deja abandonate.

Duminică, poliția a mobilizat câteva sute de agenți pentru a garanta că până la ora prânzului zona este pustie.

Operațiunea de dezamorsare propriu-zisă urmează să aibă loc în cursul după-amiezii și este prevăzută să dureze patru ore.
Sâmbătă, în ajunul operațiunii de la Frankfurt, 21.000 de persoane au fost evacuate la Koblenz, în vestul Germaniei, în vederea dezamorsării unei bombe de 500 de kilograme.

Până în prezent, cea mai amplă operațiune de evacuare pentru dezamorsarea unei bombe a avut loc la 25 decembrie 2016, atunci când 54.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele la Augsburg, în sudul țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”