Orban: Oricât face Guvernul, suntem limitaţi; va conta şi ce fac oamenii, atitudinea proactivă

Orban: Oricât face Guvernul, suntem limitaţi; va conta şi ce fac oamenii, atitudinea proactivă

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că după ce va trece primul val al epidemiei va conta foarte mult ce fac cetăţenii, în special oamenii de afaceri, iar solidaritatea "trebuie să devină un lucru comun" pentru a trece peste perioadele grele.

"Este extrem de important ce vom face imediat după ce va trece primul val al epidemiei, cât de repede vom porni motoarele economice. Aici am să spun un lucru, oricât face Guvernul, suntem limitaţi ca şi capacitate de intervenţie. De exemplu, pentru noi, limita e dată şi de o capacitate de îndatorare, cu siguranţă vom creşte deficitul, cu siguranţă vom căuta să găsim resurse financiare pentru a injecta în mod inteligent în economie. Pe de altă parte, aici avem nişte limite care sunt date de o capacitate limitată de îndatorare a statului, pentru că, evident, vom avea resurse mai puţine cu cheltuieli mai mari. Ori, tocmai din cauza asta resursele limitate trebuie să le folosim în mod inteligent pentru a ajuta repornirea. Dar, oricât face Guvernul, va conta şi ce fac oamenii, atitudinea proactivă a oamenilor de afaceri, capacitatea lor de reorientare, capacitatea lor de a intui oportunităţile, fructificarea fiecărei situaţii. Şi în privinţa angajaţilor va fi nevoie mai mult ca sigur de o recalificare pe scară largă a foarte multor angajaţi care n-o să-şi mai găsească locuri de muncă în anumite domenii şi atunci trebuie să se recalifice înspre domenii în care vor exista oportunităţi de dezvoltare", a declarat Orban, la Digi 24.

Premierul a subliniat că românii vor trece printr perioade grele, iar solidaritatea între oameni trebuie să devină un lucru comun.

"Trebuie să începem să ne uităm mai atent la aproapele nostru. Lăcomia, grija excesivă pentru a avea câştiguri, trebuie să lase loc şi pentru un ochi mai atent către semenii noştri care sunt mai în nevoie, va trebui să îi susţinem pe cei vulnerabili, va trebui să avem o mai mare atenţie nu numai din partea statului, ci şi din partea celor care reuşesc, a celor care au, trebuie să aibă mai multă grijă, solidaritatea asta între oameni, omenia, generozitatea, trebuie să devină un lucru comun pentru noi pentru că vom trece prin perioade grele cu siguranţă. Au revenit foarte mulţi români, români care nu se ştie în ce măsură după revenirea cât de cât la normalitate vor putea să îşi găsească locuri de muncă în ţările în care lucrau la momentul respectiv, şi aici va trebui să pregătim soluţii pentru ei aici în România, dar nu numai noi ca şi guvern. Fiecare va trebui să se reorienteze", a mai spus Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”