Partidul Popular din Spania, judecat pentru distrugerea probelor într-un caz de mită

Partidul Popular din Spania, judecat pentru distrugerea probelor într-un caz de mită

Un proces împotriva Partidului Popular (PP, conservator) din Spania pentru distrugerea unor hard-disk-uri care ar fi putut reprezenta posibile dovezi într-un caz de corupţie a început vineri la Madrid, informează AFP.

PP este acuzat alături de trei dintre foştii săi responsabili.

În centrul procesului se află vechile hard disk-uri din calculatoarele deţinute de Luis Barcenas, fost administrator şi trezorier al PP din 1988 până în 2009.

Potrivit judecătorului de instrucţie însărcinat cu acest caz, unul dintre acuzaţi, Jose Manuel Moreno, fost responsabil pentru sistemul informatic al partidului, a şters aceste discuri şi le-a zgâriat înainte de a le arunca la gunoi în 2013.

Luis Barcenas a fost vizat de anchete judiciare privind contabilitatea paralelă a PP, care au dus în mai 2018 la condamnarea sa la 33 de ani de închisoare într-un mega scandal de corupţie denumit 'Gürtel', precum şi într-unul în care partidul a profitat de fonduri obţinute ilegal.

Această condamnare a provocat un şoc în Spania şi a dus la căderea guvernului condus de Mariano Rajoy, după o moţiune de cenzură depusă de socialistul Pedro Sanchez, care i-a succedat la putere.

Luis Barcenas şi fostul număr doi al partidului, Maria Dolores de Cospedal, urmează să depună mărturie în acest proces la 20 iunie. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria