Păsările de sex masculin nu pot avea în acelaşi timp un penaj atrăgător şi triluri frumoase (studiu)

Păsările de sex masculin nu pot avea în acelaşi timp un penaj atrăgător şi triluri frumoase (studiu)

Cântecul unui păun mascul nu este plăcut urechii, însă frumuseţea cozii sale compensează acest dezavantaj, un compromis frecvent întâlnit la păsări, conform unui studiu realizat în Marea Britanie care a analizat peste cinci sute de specii, relatează joi New Scientist.

Păsările cu aspect frumos nu prezintă un talent deosebit la cântat şi viceversa, cele ale căror triluri sunt deosebit de plăcute nu sunt neapărat atrăgătoare, se arată în concluziile cercetării efectuate la Universitatea Oxford.

Selecţia sexuală este un proces evoluţionar ce modelează caracteristicile pe care animalele le promovează pentru atragerea partenerilor, iar păsările sunt binecunoscute pentru faptul că apelează la triluri elaborate şi la un penaj ostentativ pentru a-şi creşte şansele de reproducere.

Pentru a afla pe ce trăsături se bazează fiecare specie, cercetătorul Christopher Cooney şi colegii săi au înregistrat triluri de la 518 specii şi le-au comparat cu aspectul penajului.

Oamenii de ştiinţă au analizat în special diferenţele de aspect ale penajului între exemplarele de sex masculin şi cele de sex feminin - un indiciu al faptului că selecţia sexuală le-a influenţat înfăţişarea.

Specialiştii au descoperit că masculii din speciile ce prezintă diferenţe semnificative de aspect al penajului între sexe tind să aibă triluri mai puţin interesante şi mai monotone.

În cazul speciilor cu puţine diferenţe notabile de aspect între cele două sexe, masculii au triluri mai elaborate, ce cuprind o gamă mai variată de note muzicale.

Motivul pentru care evoluţia păsărilor favorizează o trăsătură în detrimentul alteia nu este foarte clar. Explicaţia ar putea avea legătură cu faptul că păsările care trăiesc în păduri dense, în care vizibilitatea este redusă, se bazează mai mult pe cântece decât pe culori pentru atragerea exemplarelor de sex opus, însă analiza condusă de Cooney nu a identificat nicio asociere între trăsăturile selecţiei sexuale şi habitat.

În schimb, potrivit studiului publicat în Royal Society Proceedings, echipa sa suspectează că trăsăturile promovate pentru atragerea partenerilor vine cu un cost mare, astfel încât o specie tinde să dezvolte doar una dintre caracteristici.

Pe de altă parte, odată cu dezvoltarea unei trăsături pentru atragerea exemplarelor de sex opus, ar deveni lipsit de sens ca pasărea să se bazeze şi pe cea de a doua.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…