Păsările de sex masculin nu pot avea în acelaşi timp un penaj atrăgător şi triluri frumoase (studiu)

Cântecul unui păun mascul nu este plăcut urechii, însă frumuseţea cozii sale compensează acest dezavantaj, un compromis frecvent întâlnit la păsări, conform unui studiu realizat în Marea Britanie care a analizat peste cinci sute de specii, relatează joi New Scientist.

Păsările cu aspect frumos nu prezintă un talent deosebit la cântat şi viceversa, cele ale căror triluri sunt deosebit de plăcute nu sunt neapărat atrăgătoare, se arată în concluziile cercetării efectuate la Universitatea Oxford.

Selecţia sexuală este un proces evoluţionar ce modelează caracteristicile pe care animalele le promovează pentru atragerea partenerilor, iar păsările sunt binecunoscute pentru faptul că apelează la triluri elaborate şi la un penaj ostentativ pentru a-şi creşte şansele de reproducere.

Pentru a afla pe ce trăsături se bazează fiecare specie, cercetătorul Christopher Cooney şi colegii săi au înregistrat triluri de la 518 specii şi le-au comparat cu aspectul penajului.

Oamenii de ştiinţă au analizat în special diferenţele de aspect ale penajului între exemplarele de sex masculin şi cele de sex feminin - un indiciu al faptului că selecţia sexuală le-a influenţat înfăţişarea.

Specialiştii au descoperit că masculii din speciile ce prezintă diferenţe semnificative de aspect al penajului între sexe tind să aibă triluri mai puţin interesante şi mai monotone.

În cazul speciilor cu puţine diferenţe notabile de aspect între cele două sexe, masculii au triluri mai elaborate, ce cuprind o gamă mai variată de note muzicale.

Motivul pentru care evoluţia păsărilor favorizează o trăsătură în detrimentul alteia nu este foarte clar. Explicaţia ar putea avea legătură cu faptul că păsările care trăiesc în păduri dense, în care vizibilitatea este redusă, se bazează mai mult pe cântece decât pe culori pentru atragerea exemplarelor de sex opus, însă analiza condusă de Cooney nu a identificat nicio asociere între trăsăturile selecţiei sexuale şi habitat.

În schimb, potrivit studiului publicat în Royal Society Proceedings, echipa sa suspectează că trăsăturile promovate pentru atragerea partenerilor vine cu un cost mare, astfel încât o specie tinde să dezvolte doar una dintre caracteristici.

Pe de altă parte, odată cu dezvoltarea unei trăsături pentru atragerea exemplarelor de sex opus, ar deveni lipsit de sens ca pasărea să se bazeze şi pe cea de a doua.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic