Phenianul afirmă că racheta lansată poate purta "o focoasă nucleară mare"

Phenianul afirmă că racheta lansată poate purta "o focoasă nucleară mare"

Racheta balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord a testat-o recent este capabilă să poarte "o focoasă nucleară mare", a afirmat miercuri agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Dispozitivul, lansat în momentul în care Statele Unite se pregăteau să își sărbătorească ziua națională, ar putea ajunge în Alaska, potrivit experților americani.

Deținerea unei rachete balistice intercontinentale reprezintă un punct de cotitură pentru regimul comunist care a realizat deja cinci teste nucleare și dispune de un mic arsenal de bombe atomice.

Rămâne de știut dacă Phenianul este capabil să miniaturizeze o focoasă nucleară pentru montarea ei pe o rachetă și să stăpânească tehnologia pentru reintrarea acesteia în atmosferă.

Agenția KCNA a dat asigurări că lansarea de marți a răspuns "tuturor criteriilor tehnologice, inclusiv rezistența la căldură și stabilitatea structurală a focoasei", necesară pentru a reintra în atmosferă fără să fie avariată. Focoasa era realizată din fibre de carbon, potrivit agenției.

"În condiții dificile, implicând o căldură de mii de grade, presiune și trepidații, temperatura din interiorul focoasei a fost stabilă, între 25 și 45 de grade Celsius", a precizat KCNA. Dispozitivul a avut o traiectorie "perfectă" și "și-a atins ținta cu precizie", a adăugat sursa.

Statele Unite "încearcă să testeze hotărârea noastră și ignoră avertismentele noastre", a declarat numărul unu nord-coreean, Kim Jong-Un, citat de agenție în stilul indirect.

În prezent, confruntarea dintre Phenian și Statele Unite a intrat în "faza finală", a avertizat el.

Kim Jong-Un a ținut să sublinieze că Phenianul nu va supune negocierii posesia de arme nucleare și de rachete balistice, în nicio circumstanță, cu excepția cazului în care "politica ostilă și amenințările nucleare ale Statelor Unite încetează complet"

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii