Podelele de marmură din Bazilica Sfânta Sofia au suferit „daune imense” în timpul curăţării FOTO

Podelele de marmură din Bazilica Sfânta Sofia au suferit „daune imense” în timpul curăţării FOTO

Bazilica Sfânta Sofia, construită de împăratul roman Justinian I între 532 şi 537, a servit drept cea mai mare catedrală creştină din lume până când Constantinopolul a fost preluat de Imperiul Otoman în 1453. Apoi a fost transformată într-o moschee şi ulterior în muzeu de liderul turc Mustafa Kemal Ataturk în 1935. Considerat a fi unul dintre cele mai importante situri religioase şi culturale din lume, a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1985.

În 2020, guvernul turc a decis să transforme edificiul din muzeu în moschee. Decizia a stârnit controverse atât la nivel global, cât şi local şi a impus ca Departamentul pentru Afaceri Religioase să preia controlul asupra Hagiei Sofia de la Departamentul de Antichităţi al Ministerului Culturii.

Din 2020, rapoartele au documentat alte tipuri de daune la faţa locului. Poarta Imperială, cunoscută şi sub numele de Uşa Pocăinţei, care datează din secolul al VI-lea, este un astfel de exemplu. Poarta are o înălţime de aproximativ 7 metri şi, conform bizantinilor, este construită din stejar din Arca lui Noe. Deasupra uşii este un mozaic care îl înfăţişează pe Iisus alături de Fecioara Maria - toate acestea fiind aduse de la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Poarta Imperială ar fi fost folosită doar ca intrare pentru împărat.

Pe 18 aprilie anul acesta, un grup numit Asociaţia Turcă a Istoricilor de Artă a documentat vandalizarea porţii într-o postare pe Twitter. "Am descoperit că istorica Poartă Imperială a Hagia Sofia se află într-o asemenea stare şi am fotografiat-o, în jurul orei 20:45, în această seară”, au scris ei. Fotografia care însoţeşte postarea arată crestături adânci pe suprafaţa lemnului.

Astfel de incidente au ridicat semne de întrebare cu privire la conservarea sitului de când a redevenit moschee şi au fost reluate rugăciunile.

„Această clădire istorică s-a confruntat cu daune imense", a declarat un ghid turistic pentru ziarul turc Cumhuriyet. "Când Hagia Sofia era muzeu, oamenii o vizitau cu mare respect. Acum este ca un teren de târg".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...