Politico: Grecia s-a alăturat Ungariei pentru a bloca cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Politico: Grecia s-a alăturat Ungariei pentru a bloca cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Potrivit Politico, ambele țări cer ca Kievul să excludă companiile din țările lor de pe lista de sancțiuni ucrainene, împotriva căreia Kievul a impus restricții, presupus pentru sprijinirea Federației Ruse.

Comisia Europeană. Foto: EPA-EFE

Grecia s-a alăturat Ungariei în blocarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, care, conform planurilor Comisiei Europene, ar trebui să includă restricții asupra companiilor din țări terțe care nu acordă atenție măsurilor de interdicție ale UE, sporind comerțul cu Rusia, a scris sâmbătă ediția europeană a Politico .

Ziarul, citând sursele sale diplomatice de la Bruxelles, a relatat că ambele țări cer ca Kievul să elimine companiile din țările lor de pe lista de sancțiuni ucrainene, împotriva căreia Kievul a impus restricții, presupus pentru sprijinirea Rusiei. Până când Kievul va îndeplini aceste cerințe, Atena și Budapesta intenționează să blocheze cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni atunci când va fi supus spre aprobare de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE (COREPER).

Ziarul notează că dezvoltatorul celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni, Serviciul Extern al UE sub conducerea lui Josep Borrell, a fost însărcinat să găsească o soluție la această problemă.

Anterior, presa europeană a relatat că prima versiune a celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar fi trebuit să includă restricții asupra persoanelor juridice din țări terțe, în special China, care nu recunosc dreptul UE de a impune restricții unilaterale fără sancțiunea Consiliul de Securitate al ONU și să ignore cererile Bruxelles-ului de a limita comerțul cu Rusia. Oficial, Comisia Europeană și Serviciul Extern al UE nu au confirmat această informație, recunoscând doar că cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni ar trebui să includă măsuri de întărire a controlului asupra aplicării restricțiilor UE.

Dacă rapoartele despre disponibilitatea UE de a aplica sancțiuni extrateritoriale împotriva companiilor din țări terțe sunt adevărate, atunci temerile Budapestei și Kievului că firmele lor vor fi incluse pe lista neagră a Ucrainei sunt destul de justificate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile