Ponta, sabotat de omul lui Ghiţă/Ministrul Jianu blochează Legea privind reabilitarea faţadelor/Legea este cerută imperativ de patronatele din turism

Ponta, sabotat de omul lui Ghiţă/Ministrul Jianu blochează Legea privind reabilitarea faţadelor/Legea este cerută imperativ de patronatele din turism

Asociaţiile profesionale şi patronale din turism cer premierului Victor Ponta să-l demită pe ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, pe motiv că acesta a blocat toate proiectele privind dezvoltarea şi consolidarea acestui sector economic.

Ultima picătură care a umplut paharul nemulţumirilor celor din turism a fost refuzului ministrului Jianu de a promova prin ordonanță de urgenţă, deşi primul ministru a fost de acord, legea privind unele măsuri pentru reabilitarea structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice, de interes naţional. Practic, prin această lege se impunea deţinătorilor de hoteluri şi alte structuri de primire turistică să-şi zugrăvească anual faţadele imobilelelor pe care le deţin staţiunile turistice.

Invidios pe Grapini

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru reabilitarea structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice de interes naţional este blocat de câteva luni la Senat din cauza ministrului Florin Jianu. Acesta invocă diverse modificări de formă, şi nu de fond, a legii, ceea ce a condus la tergiversarea adoptării acesteia de către plenul Senatului. Practic, ministrul delegat pentru IMM-uri amână adoptarea acestei legi pentru simplu motiv că proiectul a fost iniţiat şi promovat de către fostul ministru Maria Grapini. Reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi patronale din turism susţin că dacă acest proiect de lege ar fi fost promovat prin ordonanţă de urgenţă imediat după ce Jianu a fost numit, adică în martie 2014, litoralul şi celelalte staţiuni din ţară ar fi arătat mult mai bine.

12 luni pentru reabilitare ambientală

Conform proiectului de lege aflat la Senat, "proprietarii structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice, inclusiv cele care nu deţin certificat de clasificare valabil, au obligaţia ca în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezenţei legi să ia, din proprie iniţiativă şi pe cheltuiala proprie, măsuri pentru reabilitarea ambiental-arhitecturală a construcţiilor şi împrejurimilor stradale aferente acestora". Tototdată proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri şi pentru "curăţarea şi igienizarea spaţiilor verzi şi a terenului aferent acestor imobile, astfel încât să se asigure funcţionarea structurilor de primire turistică la condiţiile şi criteriile de clasificare, în condiţiile legii". Reabilitarea ambiental-arhitecturală, în sensul prezenţei legi, reprezintă "ansamblul intervenţiilor de construcţie, indiferent de materiale şi sistem de realizare, asupra imobilelor construcţii, structuri de primire turistică cu functini de cazare, precum şi lucrările de igienizare şi amenajare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor aferente". Intervenţiile în construcţii constau în lucrări de reparare a acoperişurilor şi zidăriilor la pereţii exteriori, dar şi refacerea finisajelor exterioare cum ar fi tencuieli, zugrăveli, vopsitorie, placaje şi alte asemenea operaţiuni. Lucrările de curăţenie şi igienizare asupra spaţiilor verzi şi terenurilor terenurilor aferente structurilor de primire turistică constau în îndepărtarea resturilor vegetale şi a deşeurilor menajere.

Cheltuieli deductibile, dar şi amenzi

Nerealizarea intervenţiilor de construcţie asupra acoperişurilor şi a faţadelor structurilor de primire turistică constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă al cărei cuantum "va fi de 4 lei/mp de acoperiş sau faţada, pentru fiecare zi de întârziere". Practic, cei care nu îşi zugrăvesc sau reabilitează faţadele clădirilor din staţiunile turistice vor fi amendaţi. Pentru nerealizarea lucrărilor de igienizare şi amenajare a terenurilor stradale aferente structurilor de primire turistică se aplică amenzi în cuantum de 2 lei/mp de împrejmuire stradală, spaţiu verde sau teren, pentru fiecare zi de întârziere. Ca atare, spaţiul verde şi terenurile din jurul structurilor de primire turistică trebuie să fie îngrijite şi debarasate de gunoaie ca să aibă un aspect plăcut. Trebuie precizat că amenda se aplică numai pentru suprafaţa de construcţie, împrejmuire stradală, spaţiu verde sau teren degradat ori neigienizat.

Totodată, proprietarii structurilor de primire turistică situate în staţiuni turistice şi balneoclimaterice care, la data efectuării controlului au demarat lucrările de reabilitare ambiental-arhitecturală nu vor fi amendaţi, dar cu condiţia ca finalizarea lucrărilor să se realizeze în termen de maximum 12 luni de la data controlului. În plus, cheltuielile efectuate de proprietari pentru reabilitarea ambiental-arhitecturală sunt, potrivit legii, cheltuieli deductibile. Verificările privind reabilitarea clădirilor şi spaţiilor verzi sunt efectuate de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism.

"200.000 de salariaţi din turism vor vota împotriva lui Victor Ponta"

"Ministrul Florin Jianu a fost o calamitate pentru turism. Toată lumea din turism a fost de acord cu introducerea impozitul forfetar (special) pentru structurile de primire turistică, proiectul fiind chiar susţinut puternic de premier, dar ministrul pentru IMM-uri a refuzat să-l promoveze doar pentru că era inițiat de fostul ministru Maria Grapini. Din acest motiv, proiectul s-a blocat şi astfel legea prin care impozitul pe profit încasat de către stat creştea de cel puţin două ori a fost blocată de Jianu. Este unicat în Uniunea Europenă când un ministru se opune încasărilor către bugetul de stat. Tot el a blocat şi proiectul privind legea turismului şi cel al reabilitării faţadelor. Dacă premierul nu-l demite cât mai repede pe ministrul Florin Jianu pentru derapajele care au blocat turismul românesc, dar şi pentru sfidarea personalului din acest sector economic, cei aproximativ 200.000 de salariaţi din turism vor vota în noiembrie împotriva lui Victor Ponta", a declarat pentru ZIUAnews unul dintre cei mai cunoscuţi hotelieri din România.

 În plus, un lider sindical din turism a precizat pentru ZIUAnews că "Jianu este cel mai arogant şi mai slab ministru al turismului după 1990, iar astăzi am ajuns să o regretăm pe Grapini şi chiar pe Udrea".

"E un neadevăr în ceea ce spun patronatele. Cum aş putea bloca eu ceva ce se află în Parlament?! Nu am cum interveni în munca Parlamentului, în a îi face agenda. E lipsit de orice fundament legal sau de minimă logică!", a spus Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.  http://www.ziuanews.ro/


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”