Popularitatea UE este în creştere, cu un an înaintea alegerilor (sondaj)

Popularitatea Uniunii Europene este în creştere, potrivit unui sondaj publicat miercuri, exact cu un an înainte ca europenii să meargă la urne, relatează dpa.

Următoarele alegeri europene vor avea loc în perioada 23-26 mai 2019. Acestea vor fi primele alegeri după ce Marea Britanie va părăsi UE în martie anul viitor.

Sondajul Eurobarometru indică faptul că opiniile s-au schimbat de la decizia de la referendumul britanic de a părăsi blocul de 28 de ţări, descrisă în sondaj ca un "apel de trezire" pentru democraţia UE.

Mai mult de două treimi (67%) dintre cei chestionaţi au declarat că ţara lor a beneficiat de statutul de membru al UE, cifra crescând constant din octombrie 2016, când blocul se confrunta cu o criză a migraţiei şi se clătina după votul pentru Brexit. Ea este cea mai ridicată acum după 1983.

În timpul crizei economice din 2010-11, doar puţin peste jumătate dintre cei chestionaţi au răspuns pozitiv la întrebare.

Un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni europeni consideră că vocea lor contează în UE, cifra ajungând la 48% în ultimul sondaj.

Cu toate acestea, doar 32% din cei chestionaţi consideră că lucrurile merg în direcţia cea bună pentru bloc. De asemenea, respondenţii par să fie favorabili partidelor noi, anti-establishment, cu 56% care cred că ele pot aduce o schimbare reală necesară.

Campania electorală ar trebui să se concentreze asupra terorismului, urmată de şomajul în rândul tinerilor, imigraţie şi economie, potrivit sondajului.

Sondajul, comandat de Parlamentul European, a fost efectuat în aprilie pe un eşantion de 27.601 de persoane din toate cele 28 de state membre. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

3 Foto hot! / Nora lui Dragnea, fără sutien pe Instagram!

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing