Post TV din Turcia: Putin i-a spus lui Erdogan că vrea negocieri de pace. Cum comentează presa ucraineană

Post TV din Turcia: Putin i-a spus lui Erdogan că vrea negocieri de pace. Cum comentează presa ucraineană

Potrivit CNN Türk, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-ar fi spus acest lucru lui Recep Tayyip Erdogan în cadrul întâlnirii avute de cei doi pe 5 august, la Soci, oraş rusesc de la Marea Neagră.

„Pentru a opri războiul, partea rusă a spus: <<În primul rând, liderii pot discuta şi defini o foaie de parcurs. Apoi delegaţiile pot începe să lucreze pentru a transpune această foaie de parcurs în realitate>>”, relatează CNN Türk.

Preluând această relatare, publicaţia ucraineană „Zerkalo Nedeli” pune la îndoială faptul că Putin şi-ar dori să negocieze o ieşire din războiul pe care l-a provocat împotriva Ucrainei. „În realitate, Kremlinul caută timp pentru a-şi pregăti resursele în vederea continuării” războiului, subliniază „Zerkalo Nedeli”.

Kievul şi Moscova au suspendat discuţiile de pace pe 17 mai, notează publicaţia ucraineană. Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a declarat că Rusia arată că nu este interesată de negocieri reale, ci vrea doar o pauză operaţională pentru a-şi reface trupele şi a-şi revedea planurile de război.

De la Liov, oraş din vestul Ucrainei, preşedintele turc a declarat războiul ar trebui soluţionat pe căi diplomatice şi că Ankara poate ajuta ca mediator.

„Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul”, a afirmat Erdogan, potrivit unor declaraţii publicate de preşedinţia turcă.

„Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”, a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu Vladimir Putin.

Erdogan a susţinut joi, la Liov, o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu secretarul general al ONU, António Guterres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria