Preşedintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, deschis tuturor operatorilor economici

Preşedintele ADR: Cloudul guvernamental este un cloud privat, deschis tuturor operatorilor economici

Proiectul de Cloud guvernamental este un cloud privat, iar arhitectura acestuia este deschisă operatorilor economici ce pot contribui atât la livrarea de echipamente hardware şi software, cât şi la dezvoltarea de aplicaţii noi, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

"Referitor la proiectul de Cloud guvernamental, vreau să punctez că este doar o componentă a unui cloud computing la nivel românesc. Ordonanţa de Cloud guvernamental supusă dezbaterii publice în luna martie a trasat doar responsabilităţi şi atribuţii instituţionale, nu o soluţie de cloud. Soluţia de cloud a rezultat ca urmare a unei alte etape de muncă asiduă tot cu colegii noştri, pentru că în lipsa unei consultanţe de specialitate şi a unei asumări, tot noi ne-am asumat o soluţie de tip hibrid într-un cloud privat. Cloud-ul guvernamental este un cloud privat, în centrele de date ale STS, dar şi cu soluţii hibride, deschise pentru a ne interconecta cu alte centre de date, alte soluţii de cloud care pot fi dezvoltate. Acest Cloud guvernamental, cum este prevăzut şi proiectat în PNRR, cu cele patru centre de date care urmează a se interconecta cu alte centre de date: sistemul informatic al ONRC, sistemele informatice ale Ministerului de Interne, centrele de date ale altor instituţii importante - Ministerul de Finanţe prin ANAF. Ideea e de a transfera date între sisteme. Din punctul nostru de vedere, arhitectura de cloud este una deschisă operatorilor economici, care nu vor fi înlăturaţi de a participa atât la livrarea de echipamente hardware, software, cât şi la dezvoltarea de aplicaţii noi sau migrarea acelor sisteme ce necesită o transformare digitală", a explicat Vlad.

Preşedintele ADR a menţionat, totodată, că, deşi România a beneficiat de finanţări europene începând din anul 2007, până în prezent transformarea digitală "s-a făcut oarecum la nivel de proiecte, insular".

"În contextul unor oportunităţi, România nu mai are voie să piardă startul. Oportunitatea apărută din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), de a se realiza un nucleu de infrastructură în jurul cloudului guvernamental, este o ocazie pe care România nu a avut-o până acum. Deşi au fost finanţări europene din 2007 până în prezent transformarea digitală s-a făcut oarecum la nivel de proiecte, insular. Nu în garsonieră, dar în mod insular s-au realizat. Aceste sisteme trebuie să vorbească între ele. Cum noi comunicăm, şi sistemele informatice trebuie să facă schimb de date. Fără stabilirea unor reguli de interoperabilitate, fără stabilirea unui cadru legal în acest sens nu se putea realiza Cloud-ul guvernamental. Din ianuarie am contribuit şi eu la iniţiativa Ministerului Cercetării şi la alte iniţiative începute pe legislaţia datelor deschise, ce reprezintă un alt output al datelor din sistemele informatice. Legea interoperabilităţii va avea un umpact direct asupra societăţii noastre, în scopul de transformare digitală", a afirmat Dragoş Cristian Vlad.

Ordonanţa de Urgenţă privind operaţionalizarea cloud-ului guvernamental a fost publicată în transparenţă decizională în data de 17 martie 2022.

Reprezentanţii ADR au subliniat la momentul respectiv faptul că implementarea cloud-ului guvernamental va aduce beneficii concrete şi pentru activitatea administrativă, respectiv: va asigura interoperabilitatea sistemelor publice; va reduce birocraţia, prin eliminarea proceselor administrative redundante sau perimate; va asigura o mai bună colaborare şi o partajare rapidă a informaţiilor între toate instituţiile guvernamentale; va eficientiza costurile - instituţiile publice nu vor mai fi nevoite să asigure mentenanţa pentru echipamentele hardware şi software.

De asemenea, prin cloud-ul guvernamental, antreprenorul va putea găsi într-un singur loc toate serviciile publice electronice, precum şi toate avizele şi autorizaţiile care îi sunt necesare, integrate cu platforma care procesează plăţile pentru aceste servicii (Ghişeul.ro), cu platforma de autentificare a identităţii digitale (PSCID) şi cu platforma de gestionare electronică a achiziţiilor publice (SEAP) - Ghişeul.ro, SEAP şi PSCID sunt platforme informatice administrate de ADR.

Publicaţia " [email protected] ţii Mobile" organizează, marţi, conferinţa "Ziua Internaţională a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Aniversare - 25 de ani de comunicaţii digitale în România". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

5 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”