Președintele Republicii Moldova reacționează la decizia Curții Constituționale privind neutralitatea: Plecăciune în fața unioniștilor

Președintele Republicii Moldova reacționează la decizia Curții Constituționale privind neutralitatea: Plecăciune în fața unioniștilor

Președintele moldovean Igor Dodon consideră că interpretarea dată marți de Curtea Constituțională de la Chișinău art.11 din Constituție privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații, afirmând că nu este pentru prima dată când actuala "componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor", relatează miercuri Independent.md.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți cu privire la interpretarea art.11 din Constituție referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, ca urmare a unei sesizări depuse la 26 mai 2014 de către un grup de deputați liberali.

"Curtea Constituțională a explicat pretențios (...) ceea ce și așa se știe: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra", scrie Igor Dodon într-o reacție publicată pe pagina sa de Facebook. "Problema constă în formulările Curții care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită", mai scrie Dodon.

Mai mult, acesta susține că a înțeles mesajul judecătorilor Curții, iar aceasta îl va face să acționeze "și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova", potrivit Independent.md.

Conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău , prezența armatei ruse în stânga Nistrului este neconstituțională și încalcă dreptul internațional, iar statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu exclude cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității de apărare a republicii.

Igor Dodon se opune deschiderii unui Birou de legătură a NATO la Chișinău, deși oficiali ai Alianței au explicat clar că acesta va reprezenta o structură diplomatică, civilă, unde marea majoritate a angajaților vor fi cetățeni moldoveni. În vizita sa din februarie la Bruxelles, președintele moldovean a catalogat drept o "provocare" preconizata inaugurare a acestui birou în iunie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…