Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Președintele Republicii Moldova reacționează la decizia Curții Constituționale privind neutralitatea: Plecăciune în fața unioniștilor

Președintele moldovean Igor Dodon consideră că interpretarea dată marți de Curtea Constituțională de la Chișinău art.11 din Constituție privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații, afirmând că nu este pentru prima dată când actuala "componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor", relatează miercuri Independent.md.

Curtea Constituțională s-a pronunțat marți cu privire la interpretarea art.11 din Constituție referitor la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, ca urmare a unei sesizări depuse la 26 mai 2014 de către un grup de deputați liberali.

"Curtea Constituțională a explicat pretențios (...) ceea ce și așa se știe: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra", scrie Igor Dodon într-o reacție publicată pe pagina sa de Facebook. "Problema constă în formulările Curții care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită", mai scrie Dodon.

Mai mult, acesta susține că a înțeles mesajul judecătorilor Curții, iar aceasta îl va face să acționeze "și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova", potrivit Independent.md.

Conform deciziei Curții Constituționale de la Chișinău, prezența armatei ruse în stânga Nistrului este neconstituțională și încalcă dreptul internațional, iar statutul de neutralitate a Republicii Moldova nu exclude cooperarea cu alte alianțe militare pentru consolidarea capacității de apărare a republicii.

Igor Dodon se opune deschiderii unui Birou de legătură a NATO la Chișinău, deși oficiali ai Alianței au explicat clar că acesta va reprezenta o structură diplomatică, civilă, unde marea majoritate a angajaților vor fi cetățeni moldoveni. În vizita sa din februarie la Bruxelles, președintele moldovean a catalogat drept o "provocare" preconizata inaugurare a acestui birou în iunie.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING! Șoc TOTAL! Procurorul general Lazăr poate INFIRMA actele de urmărire penală în dosarul Kovesi dacă …

2 CUTREMUR! Procurorul din 10 august rupe tăcerea! Cum se încearcă ANULAREA dosarului REPRESIUNII!

3 ȘOC la Antena 3! Gâdea și Badea au „murit” în direct! „Contracandidații se vor retrage, există o dorință uriaș…

4 Ce scursură! Proasta României NU mai recunoaște că și-a asumat printr-un document OFICIAL desemnarea procuroru…

5 Informație. Ghiță nu a furnizat procurorilor NICIO dovadă directă care s-o incrimineze pe Kovesi! Dosarul a fo…

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video