Preţul gazului în Europa a depăşit 1.800 de dolari la 1.000 de metri cubi, pentru prima dată de la începutul lunii martie

Preţul gazului în Europa a depăşit 1.800 de dolari la 1.000 de metri cubi, pentru prima dată de la începutul lunii martie

Preţul gazului în Europa la închiderea tranzacţionării la bursă a depăşit luni 1.800 de dolari la 1.000 de metri cubi, pentru prima dată din 9 martie, potrivit Bursei de Mărfuri ICE din Londra.

Factori de creştere

Preţul gazului în Europa creşte pe fondul informaţiilor despre o grevă planificată pentru 5 iulie a angajaţilor industriei de petrol şi gaze din Norvegia, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din UE. Asociaţia Norvegiană a Petrolului a anunţat ieri că o serie de zăcăminte offshore din Norvegia vor fi închise din cauza unei greve, în urma căreia producţia de gaze va fi redusă cu 292 mii de barili echivalent petrol pe zi, sau 13% din producţia totală.

O serie de alţi factori influenţează preţul spot al gazului (preţul momentului).

Astfel, anterior, compania americană Freeport LNG a anunţat că se aşteaptă să pună parţial în funcţiune un mare terminal de gaze, abia la începutul lunii octombrie, după ce un incendiu şi o explozie din iunie a afectat utilizarea sa. Capacitatea întreprinderilor Freeport LNG este estimată la 15 milioane de tone de GNL pe an. Aceasta reprezintă aproximativ 16% din toate exporturile SUA.

Costul gazelor este afectat şi de scăderea livrărilor din Rusia, inclusiv prin gazoductul Nord Stream. Pe 14 iunie, Gazprom a fost nevoită să reducă livrările de gaze prin Nord Stream în comparaţie cu planul, din cauza returnării premature a unităţilor de pompare a gazului de către Siemens după reparaţii nefinalizate. Din această cauză, doar 40% din gazul ce poate fi pompat la capacitatea maximă a conductei este livrat în prezent prin Nord Stream.

În plus, pe 30 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care un SRL rus va înlocui Sakhalin Energy ca operator al proiectului Sakhalin-2.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 VIDEO Imagini virale cu un BMW, la Pitești