Prima dezvăluire despre ce-a făcut Rusia cu o oră înainte de a invada Ucraina!

Prima dezvăluire despre ce-a făcut Rusia cu o oră înainte de a invada Ucraina!

Uniunea Europeană a acuzat marți autoritățile ruse că au efectuat un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți cu o oră înainte de ofensiva sa împotriva Ucrainei pentru a pregăti terenul.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Este prima dată când UE acuză în mod deschis guvernul rus că a efectuat un atac cibernetic, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell, în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară”, a susținut UE într-un comunicat în numele celor 27 de state membre.

„Atacul a provocat perturbări semnificative ale comunicațiilor, care au afectat serviciile publice, întreprinderile și utilizatorii cetățenilor din Ucraina și a afectat, de asemenea, mai multe state membre ale UE”, precizează sursa citată.

„Uniunea Europeană și statele sale membre, precum și partenerii săi internaționali condamnă ferm activitatea cibernetică rău intenționată desfășurată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, care a vizat rețeaua de sateliti KA-SAT, operată de Viasat”, se mai arată în document.

„O putem atribui guvernului rus”, a spus Josep Borrell.

„Aceasta este o dovadă clară și șocantă a unui atac deliberat și rău intenționat al Rusiei asupra Ucrainei, care a avut consecințe semnificative pentru cetățenii obișnuiți și întreprinderile din Ucraina și din întreaga Europă”, a susținut, la rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit, Liz Truss.

UE a susținut până acum că atacurile cibernetice au venit „din interiorul Rusiei”, dar fără a acuza deschis autoritățile ruse.

„Uniunea Europeană, în strânsă cooperare cu partenerii săi, ia în considerare luarea de măsuri suplimentare pentru a preveni, descuraja și răspunde la un astfel de comportament rău intenționat în spațiul cibernetic”, se arată în comunicat.

„Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin coordonat politic, financiar și material Ucrainei pentru a-și consolida reziliența cibernetică”, adaugă ea.

Atacul asupra operatorului american de satelit Viasat a pus în offline mii de utilizatori de internet din Germania, Franța, Ungaria, Grecia, Italia și Polonia. (sursa: AFP)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!