Prima femeie, comandant de detașament românesc în Afganistan: Nu a fost o presiune; partea cea mai grea - integrarea

Locotenentul Mirela Ivașcu, prima femeie care a comandat un detașament românesc în Afganistan, afirmă că acest lucru nu a fost o presiune pentru ea, întrucât s-a bucurat de sprijinul colegilor care nu au tratat-o în mod diferit, dar admite că partea cea mai grea în misiune a fost integrarea.

Sursa foto: forter.ro

Mirela Ivașcu a condus Detașamentul International Military Police (IMP), rotația a IV-a, dislocat la Bagram. Ceremonia de revenire în țară a avut loc, marți, la sediul Batalionului 265 Poliție Militară "Tudor Vladimirescu".

"A fost o experiență deosebită, în special pentru că a fost prima misiune. (...) Nu a fost o presiune, a fost o onoare. M-am bucurat de sprijinul celorlalți polițiști militari din detașament care au încercat și au reușit de fiecare dată să nu îmi acorde un tratament diferențiat (...) doar pentru că sunt femeie. (...) Partea cea mai grea a fost integrarea, fiind prima misiune pentru mine. Cu ajutorul colegilor, cu foarte multă comunicare și având în vedere că mai mult de jumătate din militarii detașamentului au mai participat la misiuni într-un teatru de operații, cu ajutorul lor, cu sprijinul și experiența lor, am reușit și noi, cei care ne-am aflat la prima misiune, să ne integrăm foarte repede", a declarat aceasta.

Sursa foto: Plutonier major Adrian Olteanu / forter.ro

Ea a mai spus că sarcina detașamentului pe care l-a condus a fost de a executa misiuni specifice de poliție militară, în special de a patrula pentru a asigura ordinea și disciplina în baza de la Bagram. Locotenentul și-a exprimat speranța că va mai avea ocazia să participe și la alte misiuni în teatrul de operații.

Ceremonia de repatriere din teatrul de operații a fost organizată și pentru Detașamentul Army Institutional Advisory Team (AIAT), condus de locotenent-colonel Adrian Grosu. Potrivit acestuia, misiunea detașamentului a fost de "asistență și consiliere la nivelul principalelor instituții de învățământ ale armatei naționale afgane".

"Misiunea noastră a reprezentat o adevărată provocare, nu numai pentru micul contingent românesc (...), dar și pentru membrii echipei AIAT din celelalte țări NATO cu care am făcut echipă. (...) Considerăm că ne-am îndeplinit misiunea, atât prin prisma rezultatelor obținute și a progreselor evidente ale partenerilor afgani, cât și a aprecierilor primite din partea partenerilor de coaliție", a declarat Grosu.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!