Primele situri aborigene subacvatice, descoperite în largul coastelor Australiei (studiu)

Cercetătorii au anunţat, într-un studiu publicat miercuri, descoperirea primelor situri arheologice aborigene subacvatice în largul coastelor nord-vestice ale Australiei, informează DPA.

O serie de artefacte aborigene au fost scoase la iveală în timpul cercetărilor realizate la Cape Bruguieres şi la Flying Foam Passage din arhipelagul Dampier, o formaţiune alcătuită din 42 de insule, situată în largul coastelor Pilbara din Australia de Vest.

 


Sursa foto: journals.plos.org


Artefactele descoperite sunt vechi de mii de ani şi datează din timpurile în care teritoriul aflat acum pe fundul mării făcea parte din ţinutul uscat, a precizat echipa internaţională de arheologi în studiul publicat de revista Plos One.

Cele două situri subacvatice oferă noi dovezi cu privire la viaţa aborigenă şi au scos la iveală sute de instrumente din piatră, inclusiv pietre de măcinat, au precizat cercetătorii.

 


Sursa foto: flinders.edu.au


''Noile descoperiri sunt un prim pas către explorarea ultimei frontiere a arheologiei australiene'', a spus conducătorul studiului, Jonathan Benjamin, profesor-asociat în cadrul Flinders University.

O suprafaţă de peste 30% din teritoriul uscat al Australiei a fost înghiţită de ape în urma creşterii nivelului mărilor după cea mai recentă glaciaţiune, care a avut loc cu 2,6 milioane de ani în urmă.

 

''Acest lucru înseamnă că o cantitate impresionantă de izvoare arheologice care documentează vieţile populaţiei aborigene se află acum sub apă'', a spus Benjamin.

''Acum avem în sfârşit prima dovadă că cel puţin unele dintre aceste dovezi arheologice au supravieţuit fenomenului de creştere a nivelului apelor'', a spus cercetătorul.

Un număr de 269 de artefacte au fost descoperite la Cape Bruguieres, la circa 2,4 metri sub nivelul mării din epoca modernă, au precizat cercetătorii, iar potrivit datării şi analizei cu carbon, ''situl are o vechime de cel puţin 7.000 de ani''.

La cel de-al doilea sit, cu o vechime estimată la cel puţin 8.500 de ani, situat la Flying Foam Passage, cercetătorii au descoperit o sursă subterană de apă dulce.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Se inaugurează o nouă autostradă: Tronsonul din autostrada Transilvania care părea imposibil de deschis …

2 Bine scris...

3 BREAKING Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră care dă frisoane „Ciumei Roșii”!

4 Veste devastatoare pentru PSD: Între 25-30% din electoratul tradițional al partidului nu se va prezenta la vot…

5 Raport intern / Femeia vaccinată cu serul anti COVID Oxford-Astra Zeneca a făcut mielită transversă