Propaganda rusă anunță victoria în 2023. Putin cere noi sacrificii rușilor, pregătind o nouă mobilizare

Propaganda rusă anunță victoria în 2023. Putin cere noi sacrificii rușilor, pregătind o nouă mobilizare

Majoritatea previziunilor propagandei ruse pentru 2023 se concentrează pe ideea că Occidentul își va reduce ajutorul pentru Ucraina și Rusia va câștiga războiul. Putin a cerut continuarea sacrificiilor, pregătind o altă mobilizare, spun specialiștii de la EU vs Disinfo.

Propaganda susține că Rusia pregătește un atac de neoprit în 2023. FOTO: Profimedia

Portalul Comisiei Europene specializat în demontarea știrilor false pro-Kremlin „EU vs Disinfo” face o analiză a previziunilor pentru 2023 prezente la început de an în instituțiile media rusești.

Majoritatea previziunilor de dezinformare pro-Kremlin se concentrează pe o anumită variație a afirmației că Ucraina va pierde războiul și sprijinul occidental va scădea”, se artă în analiză.

Unii creatori de conținut susțin că Europa împinge Kievul să cedeze Rusiei din cauza nemulțumirii care se presupune că este în creștere față de refugiații ucraineni din Europa.

Bineînțeles, să ameninți europenii cu sperietoarea refugiaților este un alt truc vechi din manualul de dezinformare pro-Kremlin. Această narațiune ignoră în mod convenabil faptul că Europa a primit cu brațele deschise milioane de refugiați ucraineni (circa 7 milioane de persoane) și că UE s-a angajat recent să ofere 18 miliarde EUR în asistență Ucrainei”, arată analiza citată.

Alte instituții media prezintă o imagine apocaliptică pentru Europa dacă aceasta continuă să se opună Rusiei și refuză să negocieze în condițiile Moscovei.

În mod ciudat, dezinformarea pro-Kremlin încearcă să demonstreze diminuarea implicării Occidentului în sprijinirea Ucrainei, susținând că majoritatea comunității globale vede acțiunile Rusiei în Ucraina într-o lumină pozitivă.

Este ignorat faptul că 143 de state membre ale Națiunilor Unite au recunoscut că regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporizhzhia sunt ocupate temporar de Rusia ca urmare a agresiunii, încălcând integritatea teritorială, suveranitatea și independența politică a Ucrainei. Acestea țări au cerut, de asemenea, Rusiei să renunțe la această ocupare.

Rusia ar pregăti un „atac de neoprit”

Afirmațiile conform cărora Rusia pregătește un atac de neoprit abundă în sfera informațiilor pro-Kremlin. O altă previziune arată că plafonarea prețului petrolului va însemna dezastru pentru piețele petroliere globale și nimeni, în afară de Rusia, nu va supraviețui consecințelor.

Câteva dintre cele mai neverosimile previziuni în aparțin fostului președinte Dimitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. „Medvedev a dezlănțuit asupra adepților săi Telegram cele mai bizare predicții. De la abolirea UE la un război civil în SUA, acestea par prea scandaloase pentru a fi luate în serios”, se arată în analiza Eu vs Disinfo.

Având în vedere că orice erou triumfător are nevoie de un personaj negativ pe care să-l înfrunte, instituțiile de dezinformare pro-Kremlin au ales să caute acest personaj peste Atlantic.

SUA, personificând în mod regulat „Occidentul rău” în retorica propagandiștilor pro-Kremlin, este o țintă constantă a dezinformarii rusești, care acuză SUA pentru planurile ascunse de a distruge Rusia. Cu toate acestea, destul de ciudat, ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu a împărtășit aceeași linie de atac în declarațiile recente”, arată sursa citată.

Putin pregătește o nouă mobilizare

Dar cea mai proeminentă reflecție pro-Kremlin despre 2022 a fost făcută de Vladimir Putin însuși în discursul anual de Anul Nou.

„În mod invariabil, accentul a fost pus pe război, recapitulând majoritatea dezinformarii Rusiei despre Ucraina. În timp ce a oferit trofeele de dezinformare pro-Kremlin mai obosite privind „Ucraina nazistă” sau „NATO care ar fi amenințat Rusia”, Putin a prezentat, de asemenea, brutalitatea Rusiei în 2022 ca pe o luptă existențială pentru supraviețuirea Rusiei, care-i asigură suveranitatea și-i protejează adevărata independență. Acesta a fost un prim exemplu de manipulare a informațiilor și rescriere a istoriei din mers”, arată specialiștii europeni.

E de remarcat faptul că Putin solicită rușilor să facă, în continuare, sacrificii și în 2023, fapt care poate reprezenta pregătirea pentru o mobilizare suplimentară care urmează, opinează specialiștii europeni.

„Împreună cu propaganda pro-Kremlin care subestimează capacitatea Ucrainei de a avansa pe câmpul de luptă sau cu afirmațiile nefondate privind superiorității armelor rusești, acest apel al președintelui este conceput pentru a susține marea minciună conform căreia Rusia va triumfa pe câmpul de luptă din Ucraina”, se arată în analiza EU vs Disinfo.

Pe lângă retorica lăudăroasă și predicțiile bizare, Kremlinul a introdus o serie de noi măsuri legislative pentru a-i ajuta pe rușii aflați pe frontul din Ucraina. Astfel, s-a anunțat scutirea combatanților de la declararea veniturilor pe perioada „operațiunii speciale”.

Cu toate acestea, majoritatea măsurilor nou adoptate, cum ar fi blocarea site-urilor cu informații despre fabricarea de arme și muniție rusă fără a exista la bază un ordin judecătoresc sau sancționarea celor care fac apeluri la renunțarea la îndatoririle civice (a se citi: opoziția față de război) vor întuneca și mai mult mediul informațional și vor proteja deciziile guvernului rus de supravegherea publică și transparență.

Și acesta, desigur, este un instrument clasic de manipulare pentru a limita accesul la informații”, concluzionează analiza citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...