PSD a început JEGOȘENIILE! Grindeanu anunță TAXAREA SUPLIMENTARĂ a salariilor mari pentru a acoperi creșterea salariului minim și a pensiilor

PSD a început JEGOȘENIILE! Grindeanu anunță TAXAREA SUPLIMENTARĂ a salariilor mari pentru a acoperi creșterea salariului minim și a pensiilor

PSD, ce surpriză, a început cu jegoșeniile! Premierul Sorin Grindeanu a declarat vineri ca eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se impunea CAS si CASS va asigura venituri suplimentare la buget de 1,9 miliarde lei, care pot acoperi integral majorarea salariului pentru angajatii din cultura, cresterea pensiei minime de la 1 martie, transport gratuit pentru toti studentii si dublarea burselor acestora.

In deschiderea sedintei de guvern de vineri, Grindeanu i-a cerut ministrului de Finante sa fie atent la mentinerea veniturilor la bugetul de stat si a citat exemplul eliminarii plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se mai impunea CASS, si de care beneficiaza, potrivit premierului, 36.000 de persoane. Aceasta eliminare va aduce la buget un plus de venituri de 500 milioane lei, care acopera eliminarea CASS de la dobanzile bancare si cresterea salariilor pentru cultura.

Prin eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute pentru care nu se percepea CAS bugetul va castiga 1,4 miliarde lei, suficient, in opinia lui Grindeanu, pentru cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei, de la 1 martie, transport gratuit la CFR pentru toti studentii si "mai mult decat dublarea burselor studentilor".

Bugetul castiga suplimentar 1 miliard de lei si prin majorarea, incepand cu 1 februarie, a salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei, masura care urmeaza sa fie adoptata in cursul sedintei de vineri.

Aceasta suma, spune Sorin Grindeanu, "ar acoperi 70% din costul generat de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie".

Cresterile salariale discutate vineri de Guvern vor avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei in 2017 (proiect ordonanta)

Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Grindeanu vrea sa creasca o serii de venituri ale bugetarilor, printre care si majorarea cu 20% a salariilor din administratie, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei in 2017, potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finante, citat de news.ro.

Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de vineri, care a inceput la ora 14.00, se afla o OUG prin care sunt majorate mai multe tipuri de venituri.

Astfel, printre masurile care urmeaza sa fie adoptate de Guvern se mai numara introducerea transportului gratuit pe calea ferata pentru studenti, cresterea punctului de pensie la 1.000 lei, cresterea burselor prin majorarea alocarii per student de la 83 lei la 201 lei si cresterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei". OUG prevede si majorarea cu 20% a salariului din administratia locala si majorarea cu 50% a veniturilor actorilor si a altor categorii de artisti.

Potrivit textului, impactul bugetar al Ordonantei este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se asteapta venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea in vigoare a masurilor, insa cheltuielile bugetare vor creste cu 5,5 miliarde de lei. In textul OUG nu este cuprins si impactul bugetar calculat pentru anii viitori.

Masurile de majorare a salariului minim la 1.450 lei, majorarea cu 20% a veniturilor din administratia locala si cu 50% a salarilor actorilor si a altor categorii de artisti au fost anuntate joi de presedintele PSD, Liviu Dragnea.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...