"Puigdemont, la închisoare!": La Madrid, mii de oameni au manifestat împotriva secesiunii catalane

"Puigdemont, la închisoare!": La Madrid, mii de oameni au manifestat împotriva secesiunii catalane

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la mijlocul zilei la Madrid pentru menținerea Cataloniei în componența Spaniei, la o zi după ce parlamentul catalan a votat o declarație de independență care constituie o provocare fără precedent în ultimii 40 de ani la adresa statului spaniol, relatează AFP.

"Puigdemont, la închisoare!", "Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia este o rușine", susțineau cele câteva mii de persoane adunate în Plaza de Colon, numită astfel în cinstea navigatorului spaniol Cristofor Columb și simbol al grandorii Spaniei.

Totodată, unii dintre manifestanți au denunțat convocarea alegerilor de către guvernul central al lui Mariano Rajoy, care a dizolvat vineri parlamentul catalan dominat de secesioniști și l-a destituit pe premierul separatist al regiunii, Carles Puigdemont. "Nimic nu se va schimba în următoarele două luni", când va fi organizat scrutinul, la 21 decembrie, iar riscul unei escaladări a situației este real, consideră Carlos Fernandez, inginer în vârstă de 41 de ani, unul dintre manifestanți.

Numărul de participanți a fost totuși mai mic decât la precedentele manifestații pentru unitatea Spaniei, organizate de Fundația pentru apărarea națiunii spaniole.

La manifestație au participat și reprezentanți de dreapta, printre care Pablo Casado, unul dintre liderii Partidului Popular aflat la putere în Spania. "Catalonia nu a fost și nu va fi niciodată independentă", a declarat el, subliniind că "democrația a fost restaurată" în regiune prin aplicarea Constituției.

Parchetul a anunțat vineri că va declanșa în zilele ce urmează urmăriri pentru "rebeliune" împotriva lui Carles Puigdemont, acesta riscând până la 30 de ani de închisoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”