Putin, noi amenințări: Lumea a intrat în „cel mai periculos” deceniu după al Doilea Război Mondial

Putin, noi amenințări: Lumea a intrat în „cel mai periculos” deceniu după al Doilea Război Mondial

Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a estimat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Vladimir Putin: „Occidentul nu este în măsură să conducă lumea” / Foto: Shutterstock

„Suntem într-un moment istoric. Ne aflăm fără îndoială în faţa deceniului cel mai periculos, cel mai important, cel mai imprevizibil” după 1945, a apreciat liderul de la Kremlin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova.

„Occidentul nu este în măsură să conducă lumea, dar încearcă asta cu disperare, şi majoritatea popoarelor lumii nu o vor accepta'', a continuat Putin, conform căruia omenirea se află acum într-o „situaţie revoluţionară''.

Potrivit preşedintelui rus, ofensiva militară pe care a ordonat-o împotriva Ucrainei se înscrie în această „schimbare tectonică a ordinii mondiale''.

De asemenea, el a prezentat această ofensivă drept o luptă pentru supravieţuirea Rusiei. „Rusia nu sfidează Occidentul, Rusia doar îşi apără dreptul de a exista'', a susţinut Putin.

În acest nou rechizitoriu împotriva rivalilor săi geopolitici care susţin şi înarmează Ucraina pentru ca această ţară să facă faţă armatei ruse, liderul de la Kremlin a acuzat SUA şi statele occidentale în general că încearcă „să distrugă, să şteargă (Rusia) de pe hartă'' printr-un joc geopolitic „periculos, sângeros şi murdar''.

Dar, „cel care seamănă vânt, culege furtună'', a avertizat el, susţinând că statele occidentale vor fi în final nevoite să discute „în condiţii de egalitate'' cu Rusia şi cu restul lumii asupra „unui viitor comun''. El a pledat în acest sens şi pentru reflectarea diversităţii lumii în structurile ONU, inclusiv în componenţa Consiliului de Securitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

3 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

4 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”