Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor în Capitală: Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior cu 30%

Raed Arafat, despre relaxarea măsurilor în Capitală: Se intră în scenariul de sub 3 la mie, cu restaurante deschise la interior cu 30%

Restaurantele pot să deschidă la interior cu capacitatea de 30%, trebuie doar ca, în perioada următoare, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență să constate că rata de infectare în București este sub 3 la mia de locuitori, a explicat șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

"Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Binențeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie - restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%", a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU precizează că nu trebuie o decizie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, ci doar o constatare.

"În momentul în care a scăzut sub 3 la mie se intră în scenariul de sub 3 la mie. Este o constatare, o decizie luată pe constatarea făcută”, adaugă Arafat.

Arafat a precizat că cu cât numărul celor care se vaccinează este mai mare, cu atât mai repede ne vom întoarce la normalitate și că se observă o îmbunătăţire vizibilă a situaţiei epidemiologice la nivel național.

"Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate. Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect", a mai spus Raed Arafat la Digi24.

Incidența a scăzut sub 3 la mie în București

Datele oficiale arată că vineri, rata de infectare în București este 2,9 la mia de locuitori. Astfel, după ce rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în București, niciun județ nu mai este în scenariul roșu. În schimb, în scenariul verde sunt 24 de județe. În prezent, nicăieri în țară rata de infectare nu mai depășește 3 la mie.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat că restricțiile vor fi relaxate începând de luni, dacă rata de infectare își menține trendul descendent. Vineri, incidența a fost de 2,98 la mie, chiar sub pragul scenariului roșu.

„Vom aștepta 48 de ore, duminică vom avea o ședință, urmând ca de luni să intre în vigoare măsurile”, a spus prefectul la Digi24.

El a precizat că, dacă rata de infectare urcă din nou peste 3, relaxarea va fi amânată și se va aștepta un nou interval de scădere.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...