Record mondial: 456 de baloane cu aer cald au decolat simultan, vineri, în Franța

Recordul mondial pentru o decolare în linie a unor baloane cu aer cald a fost doborât vineri, la Chambley, o localitate din estul Franței, după ce 456 de astfel de aparate de zbor s-au ridicat simultan de la sol, depășind precedentul record stabilit în urmă cu doi ani la un eveniment similar de 433 de baloane, informează AFP.

"Suntem într-un progres constant, este o mare mândrie, deoarece țineam foarte mult la acest record", a declarat Philippe Buron-Pilatre, organizatorul bienalei Lorraine Mondial Air Ballons, care a certificat noul record alături de un executor judecătoresc, la ora 07.00 GMT.

Evenimentul, cea mai mare reuniune a conducătorilor de baloane cu aer cald din lume, debutase însă sub auspicii mai puțin favorabile.

Condițiile meteorologice puțin propice i-au constrâns pe organizatori să amâne de două ori tentativa de record mondial, duminica trecută, apoi miercuri.

În pofida unui cer acoperit de nori, vineri, vântul a fost suficient de slab pentru a permite decolarea baloanelor.

"Ne-am temut puțin, pentru că, în general, tentativa are loc în prima săptămână, când aici se află cel mai mare număr de piloți", a declarat Philippe Buron-Pilatre, urmaș al autorului primului zbor cu balonul, realizat în 1783 la Paris de Jean-Francois Pilatre de Rozier.

"Munca de pregătire este uriașă. Am avut nevoie de 45 de minute pentru a aduce pe pista de decolare toate vehiculele ce transportau baloanele", a subliniat el. Cele 456 de baloane au fost aliniate pe patru linii de peste 6 kilometri.

A existat o singură mică problemă în momentul decolării: balonul unui pilot englez a intrat în coliziune cu o linie electrică. Balonul a fost avariat, însă accidentul nu a făcut victime.

"Să pleci balon contra balon, apoi să zbori alături de prieteni, e o senzație unică. Zborul s-a derulat foarte bine, vremea a fost superbă", a declarat entuziasmat unul dintre piloți, Christophe Holvoet, venit din Belgia, la puțin timp după aterizare, din nacela lui.

Peste 45 de naționalități au fost reprezentate la această tentativă reușită de record mondial, la care au asistat câteva mii de spectatori. Unii dintre ei, care s-au deplasat la fața locului la ora 04.00 GMT pentru a admira spectacolul au beneficiat și de un veritabil "botez al focului" și au zburat pentru prima dată într-un balon cu aer cald.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări