Referendum: Macedonia, în faţa ''unei decizii istorice''

Referendum: Macedonia, în faţa ''unei decizii istorice''

''O decizie istorică'', dar dureroasă: Macedonenii au început să voteze duminică în cadrul unui referendum la care sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu aderarea ţării lor la NATO şi Uniunea Europeană, precum şi în legătură cu recentul acord cu Grecia privind noul nume al ţării ''Macedonia de Nord'', relatează AFP.

Acest referendum va fi consultativ şi rezultatul său va trebui să fie validat de Parlament cu o majoritate de două treimi. Referendumul va fi urmărit îndeaproape la Bruxelles, la sediul NATO şi la cel al Comisiei Europene.

Acest referendum ''va schimba lucrurile dacă ne deschide uşa către Europa şi NATO'', a explicat Olivera Argirovska, fostă asistentă medicală, în vârstă de 74 de ani, care s-a prezentat să voteze la o secţie din centrul oraşului Skopje.

Ţară săracă din Balcani care a plătit izolarea sa cu o criză economică persistentă, Macedonia intenţionează să se integreze în aceste organizaţii pentru a avea stabilitate şi prosperitate.

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră NATO şi UE, a refuzat iniţial să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia.

Dar, pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele şi în Constituţie. Numai după aceea parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.

NATO a transmis Macedoniei în luna iunie invitaţia de a începe negocierile pentru intrarea în Alianţă, în urma acordului dintre guvernele de la Skopje şi Atena.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?

5 Așa o fi?