Reprezentanții Consorțiului Universitaria îi transmit premierului îngrijorări cu privire la situația cercetării din România

Reprezentanții Consorțiului Universitaria îi transmit premierului îngrijorări cu privire la situația cercetării din România

Reprezentanții universităților din Consorțiul Universitaria își exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, cu privire la cercetarea românească, în special cu referire la membrii noilor consilii consultative.

"Momentul pe care cercetarea românească îl trăiește acum este unul extrem de îngrijorător nu doar pentru România recentă, ci și pentru cea viitoare, fiind puse sub semnul întrebării mecanisme și principii de bază pentru orice sistem de cercetare solid. Noile consilii consultative, numite de ministrul Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca, după un așa numit proces de consultare, ridică semne serioase de întrebare cu privire la procedura de selecție și la intențiile reale față de atribuțiile acestor organisme. (...) Odată cu instalarea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca, au fost desființate toate consiliile consultative cu atribuții în cercetare și care, prin noua structură guvernamentală, au fost preluate de Ministerul Cercetării și Inovării", afirmă semnatarii scrisorii deschise.

Reprezentanții Consorțiului Universitaria susțin că, deși se remarcă prin cea mai bogată producție științifică, peste 50% din cercetarea existentă la nivel național, universitățile din Consorțiu sunt reprezentate în mai puțin de 10% din structura nominală a consiliilor.

"Se poate observa flagrant cum institute de cercetare nereprezentative pentru sistem, sau universități care nu au fost niciodată incluse în clasamentele internaționale, au privilegiul unei prezențe semnificative în cadrul acestor consilii. Mai mult, sunt membri care nu se bucură de o reputație aleasă în rândul colegilor noștri cercetători, unele dintre probleme fiind semnalate și de mass—media. Având în vedere importanța acestor consilii consultative pentru credibilitatea și consolidarea comunității științifice românești, considerăm că demersul domnului ministru Șerban Valeca este unul care contravine grav acestui deziderat", afirmă membrii Consorțiului Universitaria.

În opinia acestora, acțiunile ministrului Cercetării Inovării riscă să așeze știința românească la "periferia" sistemului internațional de cercetare.

"Astfel, prin Actul adițional nr. 10/2017 la contractul de finanțare a Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare, semnat între Ministerul Cercetării și Inovării și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, sunt eliminați evaluatorii străini din procesele de evaluare a proiectelor de cercetare. Implicarea acestora ca evaluatori va fi o situație de excepție, fiind stipulat în document că prezența lor va fi posibilă "numai în cazul în care nu există nici un specialist disponibil la nivel național", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit semnatarilor, continuarea, într-o manieră similară, a politicilor începute de ministrul Șerban Valeca "va arunca cercetarea românească într-un dezonorant colț al irelevanței" în spațiul internațional.

"Ținând cont de aceste aspecte semnalate, de gravitatea și de impactul lor asupra unui sistem de cercetare care dorește să rămână demn în comunitatea internațională, vă solicităm corectarea în cel mai scurt timp a derapajelor semnalate mai sus și demiterea ministrului Cercetării și Inovării, domnul Șerban Valeca", se menționează în scrisoarea deschisă.

Consorțiul Universitaria reunește cele mai reprezentative instituții de învățământ superior din România: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!