Românul care a venit la RAR cu un autoturism Ford fabricat în 1914. Ce dotări are mașina spectaculoasă

Românul care a venit la RAR cu un autoturism Ford fabricat în 1914. Ce dotări are mașina spectaculoasă

Un român s-a prezentat la RAR Iași un model vechi de Ford T, fabricat în 1914, o mașină care poate fi condusă și azi.

Mașina Ford este în stare de funcționare

Caz rar la RAR Iași, acolo unde angajații au avut parte de o inspecție cu care se întâlnesc de puține ori în viață.

Un român a venit cu o mașină de epocă, produsă în 1914, un Ford T despre care se spune că mai sunt aproximativ 200 de exemplare în lume.

”Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am știut cum să reacționăm. Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au.

În imagini este un Ford T, fabricat în anul 1914, asa cum reiese și din documente. Da, ați citit bine, 1914!

Daca vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie sa știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul inapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului.

Farurile funcționează cu acetilenă (există un generator de acetilenă), iar felinarele (pozițiile față-spate) sunt alimentate cu gaz lampant.

Se estimează că în toată lumea ar mai putea fi aproximativ 200-250 de astfel de autovehicule produse în anul 1914”, potrivit unei postări a RAR Iași.

Potrivit celor de la RAR Iași, mașina are motor de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou.

Nu se cunosc kilometrii reali ai mașinii, întrucât aceasta era dotată cu odometru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…