Rusia a început să-și reducă prezența militară în Siria cu retragerea unicului său portavion "Amiral Kuznețov"

Rusia a început să-și reducă prezența militară în Siria cu retragerea unicului său portavion "Amiral Kuznețov"

Rusia a început să-și reducă vineri dispozitivul militar mobilizat în Siria cu retragerea unicului său portavion "Amiral Kuznețov" și a crucișătorului cu propulsie nucleară "Petru cel Mare", desfășurate în estul Mediteranei, potrivit Reuters, Interfax, EFE și AFP.

Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, citat de agenția de presă TASS.

"În conformitate cu decizia Comandantului suprem al armatei ruse, președintele țării, Vladimir Putin, din 29 decembrie (2016), Ministerul Apărării demarează reducerea contingentului său militar în Siria", a indicat generalul de armată Valeri Gherasimov, subliniind că această reducere începe prin plecarea din regiune a grupului aeronaval rusesc creat în jurul portavionului "Amiral Kuznețov", care mai include crucișătorul "Petru cel Mare" și câteva nave însoțitoare.

Grupul aeronaval rus, care aparține Flotei ruse a Nordului, potrivit acestuia, și-a îndeplinit principalele sarcini ce i-au fost trasate în cadrul campaniei din Siria. Astfel, împreună cu forțele antiaeriene siriene a fost creat un sistem de apărare antiaerian unitar în Siria, a indicat generalul rus.

"Vreau să mulțumesc întregului personal al grupului aeronaval pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor trasate", a declarat șeful Statului Major al armatei ruse, dând ordin viceamiralului Viktor Sokolov să treacă la retragerea acestui grup aeronaval din Marea Mediterană la baza sa din Severomorsk, în conformitate cu planul aprobat anterior.

De altfel și comandantul forțelor ruse în Siria, Andrei Kartopalov, a indicat că "obiectivele trasate grupului aeronaval au fost atinse".
Vladimir Putin anunțase deja în martie o reducere a forțelor ruse mobilizate în Siria, dar Moscova și-a crescut ulterior prezența militară în această țară, atunci când luptele au crescut în intensitate.

Singurul grup aeronaval rus implicat în operațiunile aeriene din Siria a fost desfășurat în estul Mării Mediterane de la mijlocul lunii noiembrie.

Bombardierele sale au participat la raidurile aeriene în Siria împotriva grupărilor jihadiste și în sprijinul armatei siriene care a preluat sub controlul său în decembrie Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, aceasta fiind cea mai importantă victorie a sa de la începutul conflictului acum mai bine de cinci ani.

Rusia a procedat din 30 septembrie 2015 la lovituri aeriene în Siria în sprijinul trupelor regimului Bashar al-Assad, al cărui principal aliat este.

Sub conducerea Moscovei, o încetare a focului a intrat în vigoare la 30 decembrie. Cu o zi înainte, Vladimir Putin își anunțase intenția de a reduce prezența militară rusă desfășurată în Siria.

Împreună cu Turcia și Iran, aliați ai săi, Rusia forțează astăzi desfășurarea negocierilor de pace programate în ianuarie la Astana, în Kazahstan.

Chiar dacă violențele au încetat de la sfârșitul lunii decembrie în cea mai mare parte a fronturilor sau au scăzut în intensitate, ele continuă să ucidă civili. Conflictul din Siria s-a soldat cu 310.000 morți din martie 2011, provocând de asemenea o gravă criză umanitară în numeroase regiuni în care s-au strămutat milioane de persoane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”