Rusia: Când armata utilizează imagini din jocuri video ca dovezi "concludente" (AFP)

Rusia: Când armata utilizează imagini din jocuri video ca dovezi "concludente" (AFP)

Armata rusă a publicat marți imagini prezentate ca dovezi "concludente" ale faptului că Statele Unite "acoperă" gruparea Stat Islamic (SI), acestea fiind denunțate rapid de o organizație nonguvernamentală și utilizatori ai rețelelor sociale ca înglobând o captură de ecran a unui joc video, scrie AFP.

Ryan Dillon

Pe conturile oficiale de Twitter și Facebook și într-un comunicat primit de AFP, ministerul rus al Apărării a publicat imagini aeriene alb-negru surprinse, potrivit acestuia, pe 9 noiembrie, la frontiera irakiano-siriană.

Acestea furnizează "confirmarea irefutabilă că Statele Unite, imitând în fața comunității internaționale o luptă fără concesii împotriva terorismului, asigură o acoperire a unităților Statului Islamic", explică ministerul, în comunicatul său.

Dar ONG Conflict Intelligence Team (CIT), urmată de numeroși internauți, a comparat rapid una din aceste imagini cu jocul video de război 'AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron'.

Conform CIT, alte imagini provin din clipuri video difuzate de ministrul irakian de Interne în 2016, ilustrând bombardarea jihadiștilor de către aviația țării sale.

Imaginile în cauză au fost rapid îndepărtate de către armata rusă, care a asigurat apoi, conform agenției RIA-Novosti, că a fost vorba de o "eroare" a unui angajat civil.

Armata americană s-a amuzat de incident, dezmințind categoric acuzațiile Moscovei.

"Comunicatele ministerului rus al Apărării sunt aproape la fel de exacte ca loviturile lor aeriene", a declarat purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale antijihadiste condusă de SUA, colonelul Ryan Dillon.

Referindu-se la imaginea extrasă din jocul video, acesta a apreciat că incidentul este "conform cu ceea ce vedem ieșind din ministerul rus al Apărării: fără fundament, inexact și complet fals".

Armata rusă, care intervine în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, a învinuit în mod repetat Washingtonul că face jocul SI în Siria, acuzându-l în octombrie că "se preface" că luptă cu jihadiștii pentru a complica înaintarea trupelor guvernamentale.

În iunie, în mass-media s-a afirmat că Vladimir Putin i-a arătat lui Oliver Stone, în interviurile cu realizatorul american, o înregistrare video prezentată ca aviația rusă bombardând Siria în timp ce era vorba de lovituri americane în Afganistan datând din 2013. Kremlinul a dezmințit.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA