Rusia cere Germaniei detalii complete asupra testelor privind presupusa otrăvire a lui Navalnîi

Rusia cere Germaniei detalii complete asupra testelor privind presupusa otrăvire a lui Navalnîi

Rusia a cerut Germaniei să ofere detalii complete ale testelor medicale care i-au fost efectuate lui Aleksei Navalnîi, un politician rus de opoziţie aflat în comă la Berlin după o presupusă otrăvire în Siberia luna trecută, a relatat miercuri un ziar rus citat de Reuters.

Potrivit ziarului RBC, procuratura generală a cerut informaţii Ministerului Justiţiei german cu privire la tratamentul lui Navalnîi, inclusiv rezultatele testelor pentru droguri, otrăvuri, metale grele şi inhibitori de colinesterază, care afectează sistemul nervos.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea procuraturii sau a ministerului german cu privire la modul în care ar răspunde la cerere.

Procurorii ruşi au declarat luna trecută că nu văd necesitatea unei anchete penale în legătură cu acest caz deoarece nu au găsit niciun semn că a fost comisă o infracţiune.

Navalnîi, un binecunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu, s-a îmbolnăvit într-un zbor din Siberia spre Moscova la 20 august după ce a băut un ceai la aeroport. Aliaţii săi cred că el este ultimul dintr-o serie de critici ai Kremlinului otrăviţi în mod deliberat, dar autorităţile ruse au declarat că nu există o dovadă a acestui lucru.

Navalnîi a fost transportat pe calea aerului luna trecută la spitalul Caritate din Berlin, unde medicii au spus că este posibil ca el să fi fost otrăvit cu un inhibitor de colinesterază, o substanţă găsită în toxine nervoase ca aceea folosită în tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu rus în Anglia în 2018.

"Există o concluzie a unei comisii de experţi în medicină legală cu o analiză spectrală detaliată a oricărui narcotic, substanţe psihotrope, puternice, otrăvitoare identificate în organismul lui A.A. Navalnîi, inclusiv metale grele?", se pune întrebarea în scrisoare, postată integral pe website-ul RBC.

"Au fost găsite în probele biologice ale lui A.A. Navalnîi substanţe din grupul inhibitorilor de colinesterază? Care anume, mai exact?".

Sunt puse o serie de alte întrebări detaliate, inclusiv:

- Ce medicamente au fost utilizate pentru tratamentul lui Navalnîi şi în ce doze

- Dacă starea lui s-a înrăutăţit şi de ce

- Care au fost rezultatele testelor efectuate pe inima sa şi sistemele respirator şi nervos central.

Procuratura cere prelevarea de probe din sângele lui Navalnîi, urină, păr, unghii, salivă şi interiorul obrazului şi să fie furnizate cât mai curând posibil copii ale rapoartelor medicale.

Ea promite că va trata rezultatele în mod confidenţial şi exclusiv în scopul investigării a ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi.

În scrisoare se spune că între timp anchetatorii ruşi au confiscat peste 100 de articole, au examinat imagini de televiziune cu circuit închis şi au ordonat mai mult de 20 de examinări medico-legale, dar că până acum nu au găsit dovezi că Navalnîi a fost victima unui act criminal deliberat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România

5 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul