Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore

Rușii fug înspăimântați după ce contraofensiva Ucrainei a obținut un avans uriaș în doar patru ore

Hărțile publicate de un organ de presă rusesc arată că trupele lui Putin au dat înapoi circa 50 de kilometri în doar patru ore, în timp ce la Moscova crește îngrijorarea cu privire la evoluția războiului, în timp ce forțele ucrainene continuă să avanseze spre est, spre granița cu Rusia, relatează Daily Star.

În timp ce Moscova încearcă să își consolideze poziția în urma falselor „referendumuri de independență” de săptămâna trecută, trupele rusești s-au retras, de asemenea, din orașul de importanță strategică Lîman din regunea Donețk.

Victoria strategică a Kievului și recucerirea orașului Lîman este atât simbolică, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski afirmând că orașul este „curățat în totalitate”.

„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene din Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a adăugat acesta.

Profesorul Michael Clarke, un analist în domeniul securității și apărării, a declarat pentru The Times: „Lîman este un moment important, deoarece rușii intenționau ca acesta să fie piatra de temelie pentru a cuceri restul Donbasului. Când rușii pierd Lyman, își pierd principala arteră pentru a-și aproviziona cu ușurință trupele din Belgorod până în sud”.

Hartă cu pozițiile armatelor rusă și ucraineană la 4 octombrie

Hartă cu pozițiile armatelor rusă și ucraineană la 4 octombrie. Foto via dailystar.co.uk

Înaintările continuă, președintele Zelenski confirmând în discursul său de seară că „luptele acerbe continuă în multe zone”.

În sudul țării, Vladimir Saldo, liderul regiunii Herson, susținut de Rusia, a recunoscut că forțele ucrainene au pătruns în apropiere de Dudchanîi, un oraș pe râul Dnipro, la aproximativ 30 de kilometri sud de linia frontului anterior.

„Există așezări care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a declarat Saldo. Rapoarte neconfirmate spun că ucrainenii au cucerit acum Dudchanîi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că o forță mare de tancuri ucrainene a „împins o barieră adâncă” la sud de Zolota Balka, un sat care se afla în spatele liniei frontului din regiune.

Potrivit lui Konashenkov, aproximativ 130 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul avansării.

Succesul galopant al Ucrainei îi creează probleme lui Putin acasă, chiar și susținătorii aprigi precum liderul cecen Ramzan Kadîrov exprimându-și nemulțumirea față de modul în care decurge războiul.

Postând pe Telegram, Kadîrov l-a criticat pe generalul Alexander Lapin, comandantul Districtului Militar Central al Rusiei: „Dacă ar fi fost după mine, l-aș fi retrogradat pe Lapin la soldat, l-aș fi deposedat de distincții, i-aș fi dat o pușcă de asalt și l-aș fi trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”.

Bloggerița pro-Putin, Anastasiya Kashevarova, a ținut un discurs furibund împotriva conducerii militare.

Ea a spus că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, ar trebui să răspundă la o serie de întrebări.

„Sunteți bărbați sau nu?” a răbufnit ea. „De ce vă mai ascundeți cuvintele în cazul în care se întâmplă ceva rău? Încă îl apărați pe Lapin în postările voastre lașe!”.

„Președintele este conștient de ceea ce se întâmplă? Îl ține cineva la curent? Unde sunt proviziile? Unde sunt [tancurile]? Unde este totul? Cum s-a ajuns la asta? A fost totul furat? Vândute? Unde a dispărut totul? A existat măcar?”, a întrebat ea.

O parte din moralul scăzut al armatei ruse provine din cauza calității echipamentului, la mai multe tancuri lipsesc componente cheie, iar recruților li se furnizează puști „antice”.

Un sondaj de opinie publicat la sfârșitul săptămânii trecute de Centrul independent Levada a constatat că un număr tot mai mare de ruși au declarat că nu cred că „operațiunea militară specială” a Kremlinului merge bine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”