Scandal în Italia după ce asasinul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat/Mafiotul Cosa Nostra a fost implicat în peste 100 de crime

Scandal în Italia după ce asasinul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat/Mafiotul Cosa Nostra a fost implicat în peste 100 de crime

Giovanni Brusca, bărbatul care a detonat bomba ce l-a ucis pe judecătorul Giovanni Falcone în 1992 și apoi a trădat Mafia siciliană, a fost eliberat din închisoare după ce și-a executat pedeapsa de 25 de ani, provocând durere și furie rudelor celor pe care i-a ucis, transmite Reuters.
Brusca, în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în 1996, la patru ani după atacul în care a fost ucis Falcone, soția acestuia și trei polițiști. După aceea, el a acceptat să trădeze Mafia italiană și a ajutat procurorii în lupta contra clanurilor din Cosa Nostra.

Rămășițele mașinii lui Falcone sunt expuse public în Italia:


Uciderea lui Falcone, urmată, după două luni, de cea altui magistrat anti-mafia, Paolo Borsellino, a fost unul dintre cele mai notorii episoade din lunga și sângeroasa luptă a Italiei contra crimei organizate.
Giovanni Brusca a participat la asasinarea a cel puțin 100 de oameni
Brusca, cunoscut drept ”ucigașul poporului”, și-a recunoscut implicarea în peste 100 de crime, inclusiv cea aunui băiat de 14 ani, Giuseppe Di Matteo, care a fost ucis și dizolvat în acid pentru că era fiul unui informator din rândul mafiei.
”A colaborat cu justiția numai pentru a primi avantaje, nu a fost o decizie personală, interioară”, a spus Rosaria Costa, văduva unui polițist ucis în atacul contra lui Falcone.
Maria Falcone, sora judecătorului ucis, a declarat că este ”întristată” de veste, dar legea îi dă dreptul lui Brusca să plece din închisoare.
A dat informații procurorilor despre Cosa Nostra
Brusca a dat anchetatorilor informații despre mai multe atacuri mortale ale Cosa Nostra din anii '80 și '90 și a fost martor în instanță într-un proces privind negocierile dintre oficiali italieni și mafioți pentru încetarea atentatelor cu bombă.
Brusca - ce a mai avut voie să plece din închisoare temporar de mai multe ori - este eliberat condiționat cu o perioadă de încercare de 4 ani.
”Indiferent de ce părere are cineva despre atrocitățile pe care le-a comis în acele vremuri, a existat o colaborare... Să nu uităm că a dat informații despre bombele puse atât în Sicilia, cât și în Italia continentală”, a declarat șeful procurorilor anti-mafia, Federico Cafiero De Raho.
”Este clar că judecătorii au considerat că aceasta este perioada pe care trebuie să o ispășească în închisoare”, a adăugat magistratul.
Unii politicieni italieni au criticat eliberarea lui Brusca. ”Nu aceasta este 'justiția' pe care o merită italienii”, a acuzat Matteo Salvini, șeful Ligii Nord ce conduce în sondajele politice din Italia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...