Scandal în Italia după ce asasinul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat/Mafiotul Cosa Nostra a fost implicat în peste 100 de crime

Scandal în Italia după ce asasinul judecătorului Giovanni Falcone a fost eliberat/Mafiotul Cosa Nostra a fost implicat în peste 100 de crime

Giovanni Brusca, bărbatul care a detonat bomba ce l-a ucis pe judecătorul Giovanni Falcone în 1992 și apoi a trădat Mafia siciliană, a fost eliberat din închisoare după ce și-a executat pedeapsa de 25 de ani, provocând durere și furie rudelor celor pe care i-a ucis, transmite Reuters.
 
Brusca, în vârstă de 64 de ani, a fost arestat în 1996, la patru ani după atacul în care a fost ucis Falcone, soția acestuia și trei polițiști. După aceea, el a acceptat să trădeze Mafia italiană și a ajutat procurorii în lupta contra clanurilor din Cosa Nostra.

Rămășițele mașinii lui Falcone sunt expuse public în Italia:


Uciderea lui Falcone, urmată, după două luni, de cea altui magistrat anti-mafia, Paolo Borsellino, a fost unul dintre cele mai notorii episoade din lunga și sângeroasa luptă a Italiei contra crimei organizate.
 
Giovanni Brusca a participat la asasinarea a cel puțin 100 de oameni
 
Brusca, cunoscut drept ”ucigașul poporului”, și-a recunoscut implicarea în peste 100 de crime, inclusiv cea aunui băiat de 14 ani, Giuseppe Di Matteo, care a fost ucis și dizolvat în acid pentru că era fiul unui informator din rândul mafiei.
 
”A colaborat cu justiția numai pentru a primi avantaje, nu a fost o decizie personală, interioară”, a spus Rosaria Costa, văduva unui polițist ucis în atacul contra lui Falcone.
 
Maria Falcone, sora judecătorului ucis, a declarat că este ”întristată” de veste, dar legea îi dă dreptul lui Brusca să plece din închisoare.
 
A dat informații procurorilor despre Cosa Nostra
 
Brusca a dat anchetatorilor informații despre mai multe atacuri mortale ale Cosa Nostra din anii '80 și '90 și a fost martor în instanță într-un proces privind negocierile dintre oficiali italieni și mafioți pentru încetarea atentatelor cu bombă.
 
Brusca - ce a mai avut voie să plece din închisoare temporar de mai multe ori - este eliberat condiționat cu o perioadă de încercare de 4 ani.
 
”Indiferent de ce părere are cineva despre atrocitățile pe care le-a comis în acele vremuri, a existat o colaborare... Să nu uităm că a dat informații despre bombele puse atât în Sicilia, cât și în Italia continentală”, a declarat șeful procurorilor anti-mafia, Federico Cafiero De Raho.
 
”Este clar că judecătorii au considerat că aceasta este perioada pe care trebuie să o ispășească în închisoare”, a adăugat magistratul.
 
Unii politicieni italieni au criticat eliberarea lui Brusca. ”Nu aceasta este 'justiția' pe care o merită italienii”, a acuzat Matteo Salvini, șeful Ligii Nord ce conduce în sondajele politice din Italia.
 
 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tânăr măcelărit de membrii unuia dintre cele mai sângeroase clanuri de lângă București

2 „Uite cum o frec pentru tine, aici trebuia să fie gura ta” a ajuns consilier la BNR, coleg cu Dăncilă

3 Un dom de căldură, cu temperaturi de 45 grade Celsius, va pârjoli România și sud-estul Europei

4 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!

5 Citiți! / Când ăștia au bătut cu pumnul în masă, președintele României a întors o lege care le strica ploile...