Secţia pentru judecători a CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind OUG 23/2020

Secţia pentru judecători a CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind OUG 23/2020

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii cere Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României în legătură cu o dispoziţie din OUG 23/2020 ce vizează reglementarea unei abateri disciplinare în cazul judecătorilor care soluţionează litigii în materia achiziţiilor publice.

"Având în vedere faptul că prin OUG 23/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra achiziţiilor publice, publicată în Monitorul Oficial la data de 12 februarie, a fost adoptată o soluţie normativă ce vizează reglementarea unei abateri disciplinare în cazul judecătorilor care soluţionează litigii în materia achiziţiilor publice, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adresat Avocatului Poporului solicitarea de a aprecia asupra necesităţii exercitării prerogativei de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IV pct. 26 din OUG 23/2020", a informat Secţia pentru judecători a CSM, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Secţia pentru judecători susţine că răspunderea disciplinară a magistraţilor, ca element component al statutului acestora, se circumscrie sferei de reglementare cu privire la care este interzisă adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ca urmare a organizării şi desfăşurării referendumului naţional din data de 26 mai 2019 privind Justiţia. "Prin urmare, Guvernul României şi-a arogat o competenţă de legiferare cu încălcarea voinţei majoritare exprimată ca urmare a referendumului din anul 2019, confirmată de Curtea Constituţională", se menţionează în comunicat.

Sursa citată explică, de asemenea, că, la adoptarea actului normativ, Guvernul nu a respectat procedura de legiferare în ceea ce priveşte avizele legale necesare adoptării unui act normativ, astfel cum aceste dispoziţii au fost interpretate în jurisprudenţa CCR.

Astfel, se explică în comunicat, având în vedere incidenţa OUG 23/2020 în ceea ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti, prin reglementarea unei abateri disciplinare în cazul judecătorilor care soluţionează o anumită categorie de litigii, se impunea solicitarea avizului CSM, nerespectarea acestei obligaţii fiind contrară dispoziţiilor articolului 1 alineatul (5) din Constituţie.

Totodată, Secţia pentru judecători a CSM apreciază că soluţia normativă în discuţie este în conflict cu dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa judecătorilor, urmând ca aceştia să răspundă disciplinar pentru nerespectarea "dispoziţiilor cuprinse de lege privind soluţiile ori măsurile ce pot fi dispuse", eliminând posibilitatea ca judecătorul să interpreteze normele de drept aplicabile în considerarea situaţiei dintr-o speţă concretă.

"De asemenea, Secţia pentru judecători reţine că modul de redactare a abaterii disciplinare prevăzută de OUG 23/2020 este ambiguu, neputându-se stabili conduita de urmat de către judecătorii care soluţionează litigii în materia achiziţiilor publice, existând riscul suprapunerii reglementării în procesul de interpretare cu alte abateri disciplinare reglementate de dispoziţiile Legii 303/2004", se mai precizează în comunicat.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă dezacordul "ferm" faţă de modalitatea de adoptare de către Guvern a OUG 23/2020, "cu încălcarea rezultatului referendumului din anul 2019 şi a independenţei judecătorilor, eludând totodată posibilitatea de exprimare atât a avizului Consiliului anterior adoptării, cât şi a oricărei opinii a corpului profesional al judecătorilor". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Așa o fi?

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!