Seewes4COVID - Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Seewes4COVID - Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Cercetători din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru a detecta posibile epidemii şi concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor, relatează luni EFE.

La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una din categoriile la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare care a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza coronavirusului.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real prin analizarea apelor reziduale, având ca instrumente microbiologia şi inteligenţa artificială.

Concret, "soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor", potrivit lui Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat.

"Se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive", a explicat el.

Potrivit lui Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, "putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi".

"Desfăşurarea şi dezvoltarea unei soluţii precum cea propusă de Sewers4COVID ne-ar permite să intervenim anticipat încă de la izbucnirea pandemiei printr-o gestionare predictivă ce ar putea totodată reduce riscurile asupra colectivităţilor cele mai vulnerabile şi optimiza serviciile prioritare în mod coordonat la toate nivelurile de acţiune", a precizat Anzaldi. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!