Seewes4COVID - Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Seewes4COVID - Tehnologie inovatoare ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru detectarea anticipată a epidemiilor

Cercetători din mai multe ţări au dezvoltat o tehnologie ce permite o analiză microbiologică a apelor reziduale pentru a detecta posibile epidemii şi concepută pentru a cunoaşte tendinţele de propagare a virusului şi ameliorarea pandemiilor, relatează luni EFE.

La cercetare au participat oameni de ştiinţă de la centrul tehnologic Cataluńa Eurecat, de la Institutul de Cercetare a Apei KWR al Universităţii Exeter, de la Universitatea din Thessaly şi de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.

Această tehnică inovatoare numită Seewes4COVID a câştigat una din categoriile la hackathon#EUvsVirus organizată de Consiliul European pentru Inovare care a reunit virtual 2.100 de echipe din peste 50 ţări cu scopul de a aduce soluţii inovatoare la provocările legate de criza coronavirusului.

Inovaţia propusă de Eurecat este o soluţie pentru a prognoza focarele epidemiologice în timp real prin analizarea apelor reziduale, având ca instrumente microbiologia şi inteligenţa artificială.

Concret, "soluţia face posibilă urmărirea indicatorilor microbiologici pentru a putea fi comparaţi între ei cu o anumită frecvenţă şi a crea modele care să simuleze impactul interconectării lor", potrivit lui Xavier Domingo, director la Unity Smart Management Systems al Eurecat.

"Se poate obţine o estimare a numărului de persoane infectate şi a se afla tendinţa, anticiparea şi reducerea efectuării unor teste zilnice masive", a explicat el.

Potrivit lui Gabriel Anzaldi, directorul pentru dezvoltare ştiinţifico-tehnologică, "putem avea informaţii care să permită anticiparea faptelor, ceea ce ar duce la o mai bună gestionare a resurselor afectate de pandemie şi ar deschide posibilitatea de a se putea interveni, preventiv, acolo unde este nevoie de cele mai mari eforturi".

"Desfăşurarea şi dezvoltarea unei soluţii precum cea propusă de Sewers4COVID ne-ar permite să intervenim anticipat încă de la izbucnirea pandemiei printr-o gestionare predictivă ce ar putea totodată reduce riscurile asupra colectivităţilor cele mai vulnerabile şi optimiza serviciile prioritare în mod coordonat la toate nivelurile de acţiune", a precizat Anzaldi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”