Șefa Curții Supreme aruncă BOMBA! Tarcea spune că nerespectarea unei decizii CCR este doar o chestiune politică!/UPDATE

Șefa Curții Supreme aruncă BOMBA! Tarcea spune că nerespectarea unei decizii CCR este doar o chestiune politică!/UPDATE

Presedintele Inaltei Curti, judecatoarea Cristina Tarcea, face o distinctie intre nerespectarea unor hotarari judecatoresti (care e infractiune) si nerespectarea unei decizii CCR, care e o chestiune politica (in opinia judecatoarei).

UPDATE/Mi s-a spus că a apărut o ştire după declaraţia mea de azi dimineaţă că aş fi declarat că chestiunea respectării sau nu a deciziei Curţii Constituţionale este o chestiune politică. Nu cred că asta a fost declaraţia mea, îmi aduc aminte că întrebarea dumneavoastă a fost dacă preşedintele va respecta sau nu decizia Curţii Constituţionale, iar eu v-am spus că nu vreau să comentez acest subiect, care a fost atât de mult politizat. (...) Orice decizie judecătorească, inclusiv deciziile Curţii Constituţionale, trebuie respectată, nici nu discutăm acest aspect", le-a spus Tarcea ziariştilor, după încheierea şedinţei CSM, citată de Agerpres.

Judecatoarea Cristina Tarcea nu a raspuns intrebarii daca presedintele tarii trebuie sa respecte decizia CCR cu Kovesi. Judecatoarea a expediat intrebarea spunand ca e o chestiune politica.

Constituția României Art. 80 – Rolul Preşedintelui
 
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Diferenţă de retorică între ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Cristina Tarcea, privind respectarea de către şeful statului a deciziei CCR cu Kovesi.

În vreme ce ministrul consideră o eventuală nerespectare de către şeful statului a deciziei CCR, ba chiar şi lipsa de grabă a preşedintelui de a pune în aplicare decizia CCR drept “cel mai periculos precedent”, şefa Instanţei supreme consideră dezbaterea privind respectarea de către preşedintele ţării a deciziei CCR o “discuţie cu caracter pur politic”.

Reporter: Credeţi că preşedintele va respecta decizia CCR cu Kovesi?

Preşedintele ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea: “Nu îmi cereţi mie să răspund la această întrebare….”

Reporter: Dar credeţi că preşedintele ar trebui să respecte decizia CCR?

Cristina Tarcea: “Aceasta este o discuţie cu caracter pur politic. Aşa m-am săturat de amestecul Justiţiei în probleme politice încât permiteti-mi să nu răspund”.

Ieri, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a răspuns unei întrebări pe aceeaşi temă:

„Cu siguranță pot să vă spun că, în lunga mea experiență în sistemul judiciar, cred că ceea ce face preşedintele azi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că e pentru prima dată când un demnitar pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale, aplicarea și respectarea unei decizii CCR”, a susținut ministrul Justiției Tudorel Toader.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria