Şeful CNCD: Autoritatea nu poate fi sesizată cu privire declaraţiile premierului maghiar, în România. Are imunitate jurisdicţională faţă de alte state

Şeful CNCD: Autoritatea nu poate fi sesizată cu privire declaraţiile premierului maghiar, în România. Are imunitate jurisdicţională faţă de alte state

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat pentru Libertatea că demersul liderului PNL nu va avea soriţi de izbândă pentru că, potrivit dreptului internaţional public, şefii de state, premierii şi miniştrii „au o imunitate jurisdicţională faţă de statele străine”.

Csaba Asztalos, de profesie jurist, a precizat apoi că CNCD nu poate începe demersul de citare a lui Viktor Orban.

„Este o cutumă de drept internaţional public, de aceea preşedinţii, premierii şi miniştrii au imunitate când se află într-un stat străin. Nu doar ei, ci şi însoţitorii şi membrii de familie ai acestora. Prin urmare, CNCD nu poate începe o astfel de procedură”, a mai spus Asztalos.

Deputatul PNL, Alexandru Murariu, a susţinut anterior că, în opinia sa, „ceea ce se poate face acum strict instituţional este de a repudia public acest lucru, de a sesiza CNCD , pentru că este o instituţie care are rezonanţă şi deciziile ei au aplicabilitate asupra tuturor celor care fac astfel de afirmaţii pe teritoriul României, în conformitate cu legislaţia privind combaterea discriminării şi discursul instigator la ură”, a declarat deputatul PNL cu privire la discursul purtat de premierul maghiar în timpul vizitei sale în România.

Premierul Ungariei a făcut mai multe declaraţii controversate în timpul vizitei în România, spunând că strategia Uniunii Europene în Ucraina a eşuat şi a criticat sprijinul militar acordat Ucrainei. De asemenea, acesta a făcut mai multe declaraţii în ceea ce priveşte „amestecul raselor”, mesajul acestuia fiind considerat rasist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA