Șeful diplomației poloneze va citi avertismentul trimis de Bruxelles când va avea ''un moment liber''

Șeful diplomației poloneze va citi avertismentul trimis de Bruxelles când va avea ''un moment liber''

Șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski a minimizat joi avertismentul trimis țării sale în ziua precedentă de către Comisia Europeană cu privire la respectarea statului de drept, menționând că va citi textul ''în câteva zile, atunci când va avea un moment liber'', transmite AFP.

''Tratăm acest document ca pe o opinie, ca pe o sugestie, care nu ne obligă la nimic'', a declarat el pentru postul public de radio polonez.

Waszczykowski a precizat că a transmis textul de circa 20 de pagini premierului Beata Szydlo și președintelui Andrzej Duda, care la rândul lor urmează să îl trimită parlamentului polonez.

Comisia Europeană a transmis miercuri un avertisment formal Poloniei pe tema respectării statului de drept, după ce executivul comunitar și guvernul conservator de la Varșovia nu au reușit să ajungă la un acord pentru soluționarea disputelor legate de reformele întreprinse de acesta din urmă, în special cele care privesc Tribunalul Constituțional.

''Am decis astăzi să trimitem autorităților poloneze un aviz asupra statului de drept'', a anunțat vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, regretând faptul că Varșovia și Bruxelles-ul ''încă nu au reușit să găsească soluții''.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigații privind respectarea statului de drept în Polonia, în cadrul căreia au fost examinate două legi impuse de Partidul Lege și Justiție (PiS), formațiune de orientare eurosceptică ce a preluat conducerea executivului și a legislativului de la Varșovia în urma alegerilor din luna octombrie.

Măsura anunțată miercuri este etapa care succede celei inițiate în ianuarie. Într-o fază finală a acestui proces s-ar putea ajunge chiar la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, decizie care însă nu poate fi adoptată doar de Comisie, ea necesitând un vot prin majoritate calificată în Consiliul European.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...