Şeful spionajului britanic atrage atenţia asupra ameninţării reprezentate de companiile chineze de tehnologie

Şeful spionajului britanic atrage atenţia asupra ameninţării reprezentate de companiile chineze de tehnologie

Şeful centrului britanic de informaţii şi securitate GCHQ, Jeremy Fleming, a atras luni atenţia asupra riscurilor pe care le-ar presupune o decizie de a le permite companiilor chineze de tehnologie să se implice în reţeaua de telecomunicaţii din Marea Britanie, relatează DPA.

"Trebuie să înţelegem oportunităţile şi ameninţările ofertei tehnologice a Chinei", a spus Jeremy Fleming într-un discurs rar întâlnit, susţinut în faţa unor reprezentanţi guvernamentali, militari şi ai industriei din Asia de Sud-Est în Singapore, conform unor relatări ale Press Association.

"Înţelegeţi natura globală a lanţurilor de aprovizionare şi a furnizării de servicii fără a ţine cont de drapelul furnizorului", a spus el. "Analizaţi cu atenţie implicaţiile strategiei de achiziţii tehnologice a Chinei în Occident", a adăugat Fleming.

Şeful GCHQ a clarificat că nu au fost luate decizii în legătură potenţiala implicare a gigantului tehnologic chinez Huawei în reţeaua 5G a Marii Britanii.

Concluzia unei analize a guvernului dacă firmele de telecomunicaţii pot folosi tehnologia Huawei pentru noua reţea urmează să fie făcută publică în martie sau aprilie.

"GCHQ se află în centrul unei analize în desfăşurare, iar noi avem deja un rol în gestionarea prezenţei Huawei în reţelele noastre actuale", a mai spus Fleming.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat joi că Statele Unite nu vor putea să împărtăşească informaţii sau să coopereze pe deplin cu ţări care integrează tehnologie a gigantului chinez Huawei în sistemele lor cruciale de informaţii.

SUA iau în considerare o interdicţie asupra Huawei şi i-au încurajat şi pe aliaţi să îşi suspende legăturile cu compania, invocând relaţia strânsă a acesteia cu guvernul chinez.

La începutul săptămânii trecute, fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat la BBC că grupul său "nu îşi va retrage investiţiile (din Marea Britanie - n.r.) din cauza acestui lucru".

"Avem în continuare încredere în Marea Britanie şi sperăm că Marea Britanie va avea şi mai mare încredere în noi", a spus Ren Zhengfei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria