Senat: Băsescu propune desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (proiect)

Senat: Băsescu propune desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (proiect)

Senatorul PMP Traian Băsescu propune, printr-o inițiativă legislativă, desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN) "ca instituție bugetară", prin abrogarea legii de organizare și funcționare a acestei instituții.

 Băsescu amintește, în expunerea de motive a propunerii legislative care a fost depusă la Senat, că, la data trecerii proiectului de lege prin Parlament, în punctul de vedere al Guvernului se menționa că activitatea ASSN trebuie să se desfășoare pentru o bună funcționare sub coordonarea mai multor structuri din cadrul Sistemului Național de Securitate ce au în subordine structuri dedicate activității științifice și cu avizul prealabil al Academiei Române. Potrivit fostului președinte, recomandarea "nu a fost pusă în practică".

"Prin adoptarea în iunie 2015 a propunerii de modificare Legii 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credite și propriul evaluator al rezultatelor acțiunilor sale. (...) Atât timp cât a funcționat, s-au făcut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, iar numele ASSN și ale membrilor fondatori au fost implicate în scandaluri publice legate de plagiat. De asemenea, considerăm că există alte structuri cu tradiție, cum sunt Academia Tehnică Militară, Colegiul Național de Apărare (CNAp), și structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare științifică. Avem, ca urmare, instituții care de-a lungul timpului și-au adus o contribuție măsurabilă la trasarea strategiei și a securității naționale", se arată în expunerea de motive semnată de Traian Băsescu.

Fostul șef de stat susține totodată că ASSN are probleme legate de "netransparența cheltuirii banului public".

Prima Cameră sesizată pentru dezbaterea acestei propuneri legislative este Senatul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /