Serbia acuză Occidentul de ipocrizie în privința Kosovo într-o paralelă cu războiul din Ucraina Video

Serbia acuză Occidentul de ipocrizie în privința Kosovo într-o paralelă cu războiul din Ucraina Video

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat Occidentul de ipocrizie, declarând că recunoașterea independenței Kosovo are ca argument aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie AFP, notează Agerpres.

Aleksandar Vucic FOTO: EPA-EFE

În fața Adunării Generale a ONU, președintele sârb a spus că țările occidentale au invocat principiile suveranității și drepturile omului pentru a aproba statului Kosovo ca țară independentă.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a ajutat la respingerea armatei sârbe în fosta provincie în timpul unui război sângeros care a făcut aproximativ 13.000 de morți, majoritatea de origine albaneză.

Statele Unite ale Americii și majoritatea țărilor europene au recunoscut Kosovo.

"Nu au râs când preşedintele rus a folosit aceleaşi cuvinte pentru a-şi justifica atacul asupra Ucrainei", a subliniat Vucic. "Au uitat că ei înşişi au folosit acelaşi discurs, aceleaşi cuvinte şi aceleaşi explicaţii", a insistat președintele sârb.

"Cel mai rău este că toţi cei care au comis o agresiune împotriva Republicii Serbia dau astăzi lecţii despre integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Vucic, subliniind că "principiile nu se schimbă de la o împrejurare la alta".

Serbia, precum și principalii săi aliați, China și Rusia, au refuzat recunoașterea independenței Kosovo, a cărui populație este majoritate este de origine albaneză, dar care include zone cu populație majoritar sârbă, în nord.

Tensiunile sunt la cote ridicate în Kosovo după mai multe luni de revolte în zonele cu populație majoritar sârbă. La sfârșitul lui mai, peste 30 de soldați din forțele NATO (KFOR) au fost răniți, reamintește AFP, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat