Serbia donează vaccinuri anti-COVID-19 federaţiei croato-bosniace din Bosnia

Serbia donează vaccinuri anti-COVID-19 federaţiei croato-bosniace din Bosnia

Serbia a donat marţi 5.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca federaţiei croato-bosniace din Bosnia-Herţegovina vecină, permiţându-i să înceapă campania de inoculare, relatează Reuters.

Federaţia croato-bosniacă, una dintre cele două regiuni autonome ale Bosniei alături de Republika Srpska, a comandat 1,2 milioane de doze de vaccin în cadrul schemei globale de acces la vaccin, COVAX, şi aproape 900.000 din Uniunea Europeană, dar încă nu a primit niciuna.

Pe aeroportul din Sarajevo, preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a predat vaccinurile membrilor preşedinţiei tripartite a Bosniei, Sefik Dzaferovic, Zeljko Komsic şi Milorad Dodik, şi s-a angajat să trimită încă un lot de 5.000 de doze în următoarele zile.

"Sunt fericit că putem salva (...) vieţi cu vaccinurile, este un lucru important şi minunat", a declarat Vucic reporterilor. "Serbia acţionează ca un prieten şi vecin", a adăugat el.

Bosnia este a treia fostă republică iugoslavă ce primeşte vaccinuri din Serbia, după Macedonia de Nord şi Muntenegru.

"Când mecanismele multilaterale globale (...) au eşuat, preşedintele Vucic ne-a trimis o ofertă (pentru vaccinuri) şi am acceptat-o", a spus Dzaferovic.

Republika Srpska din Bosnia, care menţine legături strânse cu Serbia, a început vaccinările luna trecută cu vaccinul rusesc Sputnik V. Belgradul a alocat de asemenea 5.000 de doze de vaccin pentru a fi administrate în Serbia personalului medical din Republika Srpska.

Aproximativ 1 milion de persoane din Serbia au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19. În regiunea Balcanilor de Vest, vaccinările sunt în curs de desfăşurare şi în Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania, în timp ce Kosovo şi Federaţia croato-bosniacă urmează încă să-şi lanseze campaniile.

Până în prezent, Bosnia a înregistrat 130.979 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi 5.071 de decese.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă