Seulul ar putea amâna deschiderea unui birou de legătură în Coreea de Nord

Coreea de Sud a transmis luni că ar putea amâna deschiderea unui birou de legătură în Coreea de Nord, după ce preşedintele american Donald Trump a anulat vizita la Phenian a secretarului de stat Mike Pompeo, relatează AFP.

Liderul de la Casa Albă a explicat această decizie prin lipsa de progrese privind denuclearizarea, pe care parţial a imputat-o Chinei.

Această anulare are drept consecinţă încetinirea punerii în aplicare de către Coreea de Sud a unui proiect vizând deschiderea unui birou de legătură în Coreea de Nord, ceea ce se înscrie în cadrul procesului de detensionare din peninsulă.

"Nu pot să spun că acest lucru nu va avea niciun impact", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean, Kim Eui-kyeom.

"Eram pe cale de a lua în considerare deschiderea unui birou de legătură în cadrul unei serii de evenimente care includea vizita lui Pompeo în Coreea de Nord şi summitul intercoreean, însă acum trebuie revizuit acest lucru din cauza noii situaţii", a adăugat el.

Responsabili ai preşedinţiei sud-coreene au precizat că purtătorul de cuvânt a făcut referire la calendarul deschiderii biroului, şi nu la proiectul în sine.

Crearea unui astfel de birou a fost decisă în aprilie de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi de liderul nord-coreean Kim Jong-un în cadrul summitului lor.

Moon este extrem de favorabil reluării de proiecte de cooperare intercoreeană, ceea ce ar putea pune probleme Washingtonului. El urmează să se deplaseze la Phenian în septembrie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar